Alarmantno stanje u RS: Morbilama zaražene 44 osobe, petoro hospitalizovano

Bosna i Hercegovina
Alarmantno stanje u RS: Morbilama zaražene 44 osobe, petoro hospitalizovano

U Republici Srpskoj trenutno su prijavljene 44 osobe oboljele od morbila, a dosad je na bolničkom liječenju zbog komplikacija bilo petoro.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću u Institutu za javno zdravstvo RS Milka Mrđa kaže da najviše zaraženih ima u Bijeljini - 21 i Banjoj Luci – 16. u Kotor Varošu, Ugljeviku, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Laktašima, Loparama i Istočnom Sarajevu prijavljena je po jedna osoba.

Naviše zaraženih je u uzrasnoj grupi od 1 do 4 godine – 17 i u grupi starijih od 30 godina - 10 zaraženih.

Smrtnih ishoda nije bilo, ali se kod petoro djece razvila upala pluća.

"Do sada je bilo hospitalizovano pet osoba. Što se tiče kliničke slike, kod oboljelih su prisutni uobičajeni simptomi - osip i temperatura, dok je kod pojedinih došlo do pojave kašlja, zapaljenja nosne sluznice i konjuktivitisa, a kod petoro djece se razvila pneumonija", kaže Mrđa.

Ona podsjeća da su morbili (male boginje) vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica iz porodice Paramyxoviridae. Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do, kako navodi, pojave prvih simptoma u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita, te simptoma kao što su hunjavica, kašalj i grlobolja.

U 2023. godini, obuhvat vakcinacijom sa prvom dozom MRP vakcine je 62 posto, sa drugom 76 posto, a što je daleko od potrebnih 95 posto i više za ostvarenje kolektivnog imuniteta u populaciji.

U Institutu za javno zdravstvo apeluju na roditelje da djecu dovode redovno na obaveznu vakcinaciju, u skladu sa preporukama pedijatara.

Ne propustite