Delić: Ako se ne usvoji rezolucija, čitavom svijetu kazati da nikada više ne govori o Srebrenici

Aktuelno
Delić: Ako se ne usvoji rezolucija, čitavom svijetu kazati da nikada više ne govori o Srebrenici

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na svom Facebook profilu komentarisao je rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi trebala biti usvojena na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Srebrenica nije samo prošlost, već i duboko urezana rana u našu sadašnjost i borba za postojanje u budućnosti. Uskoro se očekuje Rezolucija o Srebrenici na sjednici UN-a što je jedinstvena prilika za UN da pokaže svoju posvećenost istini, pravdi i sjećanju na žrtve", poručio je Delić.

Ministar je podsjetio da je juli '95. bio mjesec kada je Srebrenica, zaštićena zona UN-a, postala poprište jednog od najmračnijih zločina u historiji.

"Danas, više od četvrt stoljeća kasnije, svijet ima priliku da na nepravdu učinjenu nevinim Srebreničanima makar posthumno odgovori pravdom. Genocid u Srebrenici je međunarodna sudska činjenica i ne bi trebalo da svijet ima nedoumica oko toga šta je ispravno i kako treba glasati. Taj svijet godinama dolazi 11. jula i govori u Potočarima kako se Srebrenica nikome ne smije ponoviti", kazao je ministar.

Delić je istakao da je rezolucija prilika da povjerujemo da to doista i misle. Bude li drugačije, kaže Delić, ostaje nam samo da čitavom svijetu kažemo da zašuti i nikada više ne govori o Srebrenici.

Ne propustite