HAOS NA JUGU KINE! Više od 127 miliona građana u opasnosti, GRADOVI POD VODOM

Svijet
HAOS NA JUGU KINE! Više od 127 miliona građana u opasnosti, GRADOVI POD VODOM

Lokalni meteorološki zvaničnici navode da dijelovi rijeka i pritoka u slivovima rijeka Siđijang i Peđijang dostižu vršne nivoe vode, što se dešava samo jednom u 50 godina, javila je u nedjelju državna televizija CCTV.

- Očekuju se velike poplave u basenu Pekinga - javila je CCTV pozivajući se na kinesko ministarstvo vodnih resursa koje je izdalo hitno upozorenje.

Zvaničnici u provinciji Guangdung pozvali su lokalne vlasti da počnu sa planiranjem za vanredne situacije kako bi se izbjegla prirodna katastrofa i da podijele sredstva i materijal za obezbjeđivanje hrane, odjeće, vode i skloništa pogođenim ljudima.

Pokrajina se poslednjih dana suočava sa jakim pljuskovima i jakim vjetrovima zbog toplotnog talasa koji je zahvatio nekoliko dijelova Kine u posljednjih nekoliko nedelja.

Kiša padala 12 sati

Obilna kiša padala je 12 sati od subote uveče po lokalnom vremenu u centralnim i sjevernim dijelovima provincije.

Skoro 20.000 ljudi evakuisano je u Ćingjuanu, javljaju državni mediji, a oštećen je deo energetske infrastrukture u Džaoćingu gdje je na pojedinim mjestima bilo nestanka struje.

- Pogledajte okrug Huaiji u Džaoćingu koji je postao grad na vodi. Starci i djeca u ruralnom području ne znaju šta da rade bez struje i signala - navodi korisnik popularne društvene mreže Veibo.

Automobili poplavljeni

- Kiša je padala kao vodopad sat i po na auto-putu dok sam se vozio kući. Uopšte nisam mogao da vidim put - navodi drugi korisnik Veiboa.

Mnoge hidrološke stanice u provinciji beleže nivoe vode više od normalnog dok su u glavnom gradu provincije Guangdžouu, koji ima 18 miliona stanovnika, jezera dostigla vrhunac kapaciteta, saopštili su u nedjelju gradski zvaničnici.

Spasioci imaju pune ruke posla

Podaci pokazuju da je 2.609 hidroloških stanica zabilježilo više od 50 milimetara padavina. Dvadeset sedam hidroloških stanica u Guangdungu bilo je u pripravnosti u osam sati ujutru u nedjelju.

U susjednoj provinciji Guangsi, zapadno od Guangdunga, jak vjetar je uništio zgrade, pokazuju snimci koje su objavili državni mediji.

[twitter]

[/twitter]

- Neka mjesta su takođe pogođena gradom i velikim poplavama - saopštila je CCTV.

Ne propustite