Vučić u New Yorku formirao štab: Pokušavaju spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici

Aktuelno
Vučić u New Yorku formirao štab: Pokušavaju spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u New Yorku gdje pokušava spriječiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kako je naveo, formiran je krzni štab.

"U našoj Misiji pri UN u New Yorku formiran je pravi štab, uskoro video konferencija sa našima u Beogradu, a u NY slijede susreti sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN. Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za našu Srbiju i, vjerujte mi, narod će videti i rezultate", naveo je Vučić.

U New Yorku su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović koji se bore za usvajanje rezolucije zajedno s bh. ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom.

Prijedlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe 2. maja.

Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprječavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti", navedeno je u nacrtu rezolucije.

Rezolucija takođe "osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici", dok se "ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici", prenosi Radiosarajevo

Ne propustite