Možete li prepoznati pjevačicu sa fotografije? Punila je dvorane širom Jugoslavije

Show
Možete li prepoznati pjevačicu sa fotografije? Punila je dvorane širom Jugoslavije

Pjevačica Doris Dragović na sceni je prisutna više od 40 godina i opravdano važi za jednu od najvećih muzičkih diva na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom karijere otpjevala je brojne bezvremenske hitove i bila je dvaput na Eurosongu, a godinama je važila i kao kraljica Torcide.

No ono što mnogi i danas ne znaju, uprkos njenoj velikoj slavi, je da se Doris zapravo tako ne zove i na svim dokumentima joj stoji ime Dorotea Budimir. Za promjenu njenog scenskog imena odgovoran je iskusni muzički menadžer Zoran Škugor.

Doris je rođena je u Splitu, 16. aprila 1961. godine i sada slavi 63. rođendan. Majka joj je po zanimanju bila knjigovotkinja, a otac je bio poštanski službenik. Ljubav prema muzici naslijedila je od ujaka Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala.

Glazbenu karijeru započela je početkom 80-ih kao pjevačica grupe More, a jedna od najpoznatijih pjesama koju je snimila s njima bila je Hajde da se mazimo, koju je pratio i provokativni spot, piše Showbuzz.

Solo karijeru započela je 1986. godine. Tada je na Jugoviziji nastupila s pjesmom Željo moja i pobijedila. S tom je pjesmom iste godine na Euroviziji u Norveškoj osvojila jedanaesto mjesto.

Drugi put je na Euroviziji bila 1999. godine, kada je predstavljala Hrvatsku s pjesmom Marija Magdalena, s kojom je zauzela visoko četvrto mjesto.
 

Ne propustite