Zaharova: Američka pomoć Ukrajini pogoršat će globalnu krizu

Svijet
Zaharova: Američka pomoć Ukrajini pogoršat će globalnu krizu

Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.
 

"Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima", objavila je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Rekla je da američka pomoć Tajvanu predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu direktan put ka velikom pogoršanju situacije u regionu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti 95 milijardi dolara. Odluka bi trebala da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Iz tog plana, više od 60 milijardi dolara namenjeno je Ukrajini.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, historijskom savezniku SAD u ratu u Pojasu Gaze protiv palestinskog Hamasa, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Planirano je i više od devet milijardi dolara za humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom svijeta.
 
Predsedništvo Palestinske uprave saopćilo je u subotu da odobravanje američke pomoći Izraelu znači "agresiju protiv palestinskog naroda".

"To je opasna eskalacija. Rizikuje se da se dovede do hiljada palestinskih žrtava u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", rekao je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je najavio da će se preispitati odnos sa Washingtonom nakon što je SAD u četvrtak uložio veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Ne propustite