Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom

Aktuelno
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom

VOĐA Hamasa Ismail Hanija nalazi se danas u Istanbulu radi sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji podržava taj palestinski pokret.

Erdogan je sinoć potvrdio taj posjet, njihov prvi izravni susret od srpnja 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova cilja. "Sačuvajmo dnevni red za nas i g. Haniju", rekao je novinarima, piše HINA.

Razgovarat će se o ratu u Pojasu Gaze, priopćio je Hamas.

Turski šef diplomacije s egipatskim kolegom
Hanija je doputovao u Istanbul jučer navečer na čelu izaslanstva svojeg pokreta.

Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u listopadu 2023., službeno bio samo jednom, u siječnju. Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi.

Fidan će se pak danas sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

Turska, koja želi biti predvodnik u potpori palestinskom pitanju, pruža čvrstu i konstantnu potporu dužnosnicima Hamasa, no ostala je postrani u posredovanju između Izraela i palestinskog pokreta.

Hanija je u posjetu Turskoj u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi "preispitati" svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu.

Ne propustite