Ovaj simptom pojavljuje se ujutro, a može biti znak srčane bolesti

Porodica i zdravlje
Ovaj simptom pojavljuje se ujutro, a može biti znak srčane bolesti

Kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17.9 milijuna života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). To uključuje sva stanja koja utječu na srce i krvožilni sustav, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar i zatajenje srca.

Ako se rano ne otkrije i ne liječi, kardiovaskularna bolest može biti kobna. Stoga je uočavanje znakova upozorenja vrlo važno. Neki dobro poznati znakovi problema sa srcem uključuju bol u prsima i otežano disanje.

Međutim, novo istraživanje koje su proveli znanstvenici Roman Tikhomirov, Robert H. Oakley, Cali Anderson i kolege otkrilo je još jedan simptom koji se najčešće pojavljuje ujutro.

Istraživači su otkrili da su srčane aritmije česte odmah nakon buđenja. Aritmija je abnormalni srčani ritam, što obično znači da nam srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno.

Može uzrokovati:

Palpitacije (osjećaj lupanja u prsima)
Vrtoglavicu
Osjećaj kao da bismo se mogli “onesvijestiti”
Gubitak daha

Nelagodu u prsima
Osjećaj umora.

Aritmije mogu biti uzrokovane opasnim osnovnim stanjem, kao što je koronarna bolest srca, zatajenje srca, kardiomiopatija ili čak srčani udar.

Međutim, ovi simptomi također mogu biti povezani s nečim manje ozbiljnim, kao što je virusna bolest, alkohol, kofein ili lijekovi.

(Index)

Ne propustite