Komšić: Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja je sijanje novog sjemena za neki novi genocid

Aktuelno
Komšić: Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja je sijanje novog sjemena za neki novi genocid

Član Predsjedništva BiH željko Komšić obratio se danas u UN-u povodom razmatranja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a 2. maja. Istakao je kako se nada da su svi svjesni važnosti ove rezolucije za pomirenje u BiH, ali i sprečavanje ponavljanja genocida u budućnosti.

“Ako detaljno pa čak i površno pogledate tekst ove rezolucije, čak i onaj ko je najmaliciozniji neće moći naći argumentaciju za koju danas vidimo, čujemo da se vrti u medijskom prostoru, a to je da je ova rezolucija upućena protiv bilo koje države, bilo kojeg naroda ili bilo koje nacije. To ne postoji u tekstu ove rezolucije i samo zlonamjerni mogu izvlačiti takve poruke. Druga stvar koja mi se čini jako bitnom jeste pokušaj da kroz ovu rezoluciju spriječimo ili bar pokušamo zaustaviti negiranje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenci počinjen genocid. Mi koji smo imali nesreću da se budemo zahvaćeni zlom rata, raspadom bivše Jugoslavije i onoga što se dešavalo u BiH, a sreću da preživimo, smo živi svjedoci da je to tako”, rekao je Komšić.

Kao ciljeve ove rezolucije naveo je “posvećenost budućnosti, našoj djeci i generacijama koje dolaze poslije nas, a za koje se nadamo da će biti bolje od nas te posvećenost tom obrazovnom procesu da buduće generacije znaju šta je bilo i da mogu izvući prave zaključke koji neće biti opterećeni mržnjom prema bilo kome”.

“Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja je sijanje novog sjemena za neki novi genocid. Sve što sam čuo ovih dan od onih koji napadaju ovu rezoluciju, koji su proitiv usvajanja rezolucije bilo da je riječ o onima koji su BiH, u regiji Zapadnog Balkana, širom svijeta pa čak i ovdje, mogu da izvučem da sve što oni iznose u suštini jeste poricanje i negacija genocida u Srebrenici i ništa drugo. Možemo to upakovati u bilo kakve celofane i zamotati tu činjenicu kako god hoćemo, ali ispod tog pokrivača stoji nesporna činjenica da odbijanje podrške ovakvoj rezoluciji jeste negiranje genocida u Srebrenici uprkos presudama međunarodnih sudova. I onda se upitam da li neprihvatanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid znači da smo spremni da prihvatimo neke nove genocide i rezultate tih genocida? Nadam se da smo svjesni te važnosti kako za nas u BiH, važnosti te teme za pomirenje, samo istina je ljekovita, laž ne može biti. Surova istina je, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid. Ti ljudi su sistemski, planski ubijani zbog svoje vjere i svoje etničke pripadnosti”, rekao je Komšić.

Apelovao je na usvajanje rezolucije, ali i zahvalio svima koji daju podrškiu.

“Zahvaljujem se ne kao član Predsjedništva, već kao Bosanac i Hercegovac i u ime moga djeteta”, zaključio je.

(N1)

Ne propustite