Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Svijet
Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Franz-Josef Nolte potpisali su danas Tehničke sporazume i aneks 2 između tog ministarstva i SR Njemačke.

Njemačka kroz potpisane sporazume donira finansijska sredstva za nabavku terenskih uniformi i infrastrukturne radove na lokacijama Oružanih snaga BiH, a ukupna vrijednost donacije iznosi više od pet miliona eura.

Helez je zahvalio pukovniku Nolteu, kazavši da je to još jedna potvrda da Njemačka spada u snažne i pouzdane partnere BiH na njenom putu ka jačanju vlastitih kapaciteta i modernizaciji OSBiH.

- Čvrsto vjerujem da će i današnje potpisivanje Tehničkih Sporazuma i aneksa 2, koji će biti finansirani uz pomoć donacije Vlade SR Njemačke, omogućiti modernizaciju OSBiH i na taj način omogućiti bolje uslove za rad i boravak pripadnicima OSBiH. Važno je napomenuti da ovo nije jedina pomoć u modernizaciji objekata za potrebe OSBiH, nego se ista odvija kroz nekoliko značajnih finansijskih projekata koji su započeli ili se nalaze u različitim fazama realizacije, ali isto tako su najavljeni i novi projekti od strane SR Njemačke u ovoj godini - kazao je Helez.

Nolte je naglasio da potpisivanje sporazuma znači i nastavak dobre saradnje.

- Jedan od ciljeva nam je da naše partnere osposobimo da imaju stabilno i sigurno okruženje. Gdje god je pomoć potrebna, a mi možemo pomoći stojimo vam na raspolaganju - kazao je Nolte.

Tokom sastanka upriličeno je i potpisivanje “pisma o finansijskom transferu” za Projekt 030, a potpisali su ga predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Svetlana Pavelić i vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Nolte. Kroz taj projekat doniraju se sredstva za modernizaciju skladišta naoružanja u Visokom, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA)

Ne propustite