Znate li jezivu priču o najdubljoj rupi na svijetu? ZBOG OVOG JE MORALA BITI ZATRPANA

Zanimljivosti
Znate li jezivu priču o najdubljoj rupi na svijetu? ZBOG OVOG JE MORALA BITI ZATRPANA

U Rusiji se nalazi velika rupa koja je nekada bila poznata kao "ulaz u pakao".

Za vrijeme Hladnog rata, Sovjetski Savez odlučio je izgraditi najdublju rupu koju je čovjek ikada stvorio. Ova duboka rupa smještena je blizu poluotoka Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, uz granicu sa sjevernom Norveškom. Poznata kao superduboka bušotina Kola, bušenje je započelo 24. maja 1970. i trajalo je do 1992., ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza.i

Sama rupa sastojala se od niza drugih rupa koje su bile smještene oko centralne rupice. Najdublja od svih rupa dosegnula je nevjerovatnih 12.262 metara u Zemljinoj kori.

To je otprilike visina Mount Everesta i Mount Fujija zajedno.

Iako je duboka, sama rupa je široka tek kao tanjir za večeru. Projekt bušotine napušten je zbog nedostatka finansija i političkih promjena. A bilo je dobrih razloga za to jer su temperature na dnu rupe dostizale vrtoglavih 180°C, što je bilo mnogo više nego što se očekivalo, a alati nisu bili adekvatni za takve uslove.

Od tada je rupa ostala napuštena. Uli Harms iz Međunarodnog kontinentalnog naučnog programa bušenja, koji je kao mladi naučnik radio na njemačkoj rupi suparnika, izjavio je za BBC: "Bušenje je započelo u doba Željezne zavjese.

"I sigurno je bilo takmičenja među nama. Jedan od glavnih motiva bio je taj što Rusi nisu dijelili svoje podatke", javlja Klik.

Ne propustite