Ako imate crvenilo na stopalima mogli bi značiti da imate veliki problem: POSJETITE DOKTORA

Porodica i zdravlje
Ako imate crvenilo na stopalima mogli bi značiti da imate veliki problem: POSJETITE DOKTORA

Dijabetes može s vremenom uzrokovati ozbiljna stanja, posebno ona koja utiču na živce i pogađaju stopala i noge. Zato je njega stopala za osobe s dijabetesom izuzetno važna. Posebno je važno izbjegavati povrede te brzo i pažljivo reagirati ako do njih dođe, uz strogu higijenu i njegu stopala.

Ljudi s dijabetesom mogu razviti dijabetičke čireve koji lako mogu postati opasne infekcije. Da biste izbjegli komplikacije, važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Redovno perite i provjetravajte noge. Pregledavajte stopala svakodnevno kako biste primijetili promjene, crvenilo, bol ili pukotine na koži. Perite stopala svakodnevno mlakom vodom, a nakon toga ih dobro obrišite i nanesite losion, izbjegavajući područje između prstiju.

Nosite odgovarajuću obuću kako biste izbjegli povrede. Nikad ne hodajte bosi i uvijek provjeravajte cipele ili patike na strane predmete prije obuvanja.

Održavajte nokte urednima, režite ih ravno, izbjegavajući rezanje u uglovima kako biste spriječili infekcije.

Masaža stopala može poboljšati cirkulaciju, što je posebno važno za osobe s dijabetesom. Redovito idite na preglede i prijavite svaku promjenu ili povredu doktoru. Posebno obratite pažnju ako primijetite crvenilo, oticanje, bol, svrbež ili druge promjene na stopalima.

Ako se postojeća infekcija ne poboljšava ili primijetite bilo kakve neobične simptome, odmah se obratite dokotru, javlja Klik.

Ne propustite