Iranski mediji: Nema dokaza o raketnom napadu

Svijet
Iranski mediji: Nema dokaza o raketnom napadu

Iranski državni mediji objavili u petak ujutro, nakon što su izvori rekli da je Izrael napao iranski teritorij, da je nekoliko manjih letećih objekata oboreno nad središnjom pokrajinom Isfahan, no da nema dokaza o raketnom napadu na zemlju, javljaju novinske agencije.

Iranska državna novinska agencija IRNA je ranije u petak izvijestila o eksploziji u pokrajini, koju je navodno prouzročila protuzračna odbrana.

"Prije nekoliko sati, manji broj letećih objekata je uočen i pogođen na nebu iznad Isfahana", rekao je novinar u javljanju uživo na državnoj televiziji. Prvotno nije bilo izvještaja o nastaloj šteti. Nakon privremene suspenzije, zračni promet je nastavljen.

Nekoliko sati nakon što su izvori rekli da je Izrael započeo napad na iranski teritorij, viši iranski dužnosnik je za Reuters rekao da Iran nema namjeru odmah reagirati.

"(Navod) stranog izvora o incidentu nije potvrđen. Nismo imali nikakav vanjski napad, a rasprava (o njegovoj naravi) više naginje prema infiltraciji nego napadu", rekao je iranski dužnosnik pod uslovom da ostane anoniman.

Minijaturnim bespilotnim letjelicama, koje je u Isfahanu oborila protuzračna odbrana, upravljali su "infiltratori iz unutrašnjosti Irana", rekao je iranski analitičar na državnoj televiziji ranije u petak.

Glasnogovornik iranskog Nacionalnog centra za kibernetički prostor je izravno porekao da se radi o raketnom napadu na Iran.

"Nije bilo zračnog napada izvan naših granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje", napisao je na društvenoj platformi X Hossein Dalirian.

Rekao je da je Izrael "samo izveo neuspio i ponižavajući pokušaj leta dronovima i također, dronovi su oboreni".

Iranski državni mediji navode riječi generala vojske u pokrajini Isfahanu, koji je rekao da nije zabilježena nikakva šteta.

Sjedinjene Američke Države su obaviještene o namjeri Izraela da napadne Iran, no to nisu odobrile, govore neimenovani dužnosnici nekim američkim medijima.

Televizije NBC i CNN su citirale anonimne dužnosnike koji tvrde da je Izrael unaprijed dao upozorenje Washingtonu u napadu.

"Nismo odobrili odgovor", citirao je CNN jednog dužnosnika

Ne propustite