Austrija izručuje Srbiji osumnjičenog za ubistvo Nusreta Destanovića: Ubio ga pa tijelo bacio u buna

Crna hronika
Austrija izručuje Srbiji osumnjičenog za ubistvo Nusreta Destanovića: Ubio ga pa tijelo bacio u buna

Austrijsko Ministarstvo pravde odobrilo je izručenje Seada Z. (27) iz Sjenice Republici Srbiji, koji je osumnjičen za ubistvo Nusreta Destanovića (28) iz Tutina. Ova odluka uslijedila je nakon što je Sead uhapšen u Austriji 21. februara, na osnovu međunarodne potjernice izdata od strane Višeg suda u Novom Pazaru.

Sead Z. je osumnjičen da je 8. februara smrtno ranio Nusreta Destanovića oštrim predmetom, a zatim njegovo tijelo bacio u napušteni bunar u selu Međugor, u okolini Sjenice. Tijelo je pronađeno dva dana nakon zločina, što je pokrenulo opsežnu istragu i zahtjev za njegovo izručenje.

Nakon hapšenja u Austriji, Viši sud u Novom Pazaru je dostavio sve neophodne dokumente za izručenje Ministarstvu pravde Srbije, koje je dobilo zeleno svjetlo od svojih austrijskih kolega.

“Izručenjem Seada Z. stvoriće se uslovi za dalje vođenje krivičnog postupka koji je trenutno u fazi istrage”, ističu iz Višeg suda u Novom Pazaru.

Pored Seada, istraga se odnosi i na E.DŽ. (19) iz Sjenice i E.H. (40) iz Novog Pazara, koji su također obuhvaćeni optužbama za povezanost sa ovim slučajem. E.DŽ. je optužen za neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela, dok se E.H. tereti za pomoć učiniocu nakon izvršenog djela.

Očekuje se da će izručenje Seada Z. uveliko doprinjeti razjašnjenju okolnosti pod kojima je izvršeno ubistvo, kao i eventualnom procesuiranju ostalih povezanih osoba, piše Sandžakdanas.

Ne propustite