Netanyahu odustao od udara na Iran nakon telefonskog poziva

Svijet
Netanyahu odustao od udara na Iran nakon telefonskog poziva

Američka mreža ABC News saopćila je kako je Izraelska vlada u dva navrata razmatrala da pokrene napade na Iran, ali bez izdavanja naredbe za to.

Izraelski i američki mediji objavili su da je Tel Aviv razmišljao o brzom pokretanju osvetničkog napada na Teheran kao odgovor na iranski napad krajem prošle sedmice, ali se na kraju, ipak, predomislio.

Zvanični izraelski kanal Kan objavio je da je premijer Benjamin Netanyahu odlučio, nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, da ne provodi ranije odobrene planove za pokretanje uzvratnih udara na Teheran, ako on izvrši napad na Izrael.

Kanal je citirao visokog zvaničnika koji je, pod uvjetom anonimnosti, rekao: “Diplomatska osjetljivost je odigrala ulogu. Neizbježno će doći do odgovora, ali će on biti drugačiji od onoga kakav je prvobitno planiran.”

Zauzvrat, američka novinska stranica Axios citirala je neimenovane izraelske izvore koji su rekli da su ministri tokom sastanka koji je u ponedjeljak održao izraelski ratni kabinet, što je bio njegov drugi sastanak od iranskog napada, pažljivo razmotrili mogućnost izdavanja naredbe za izvršenje uzvratnog udara, ali na kraju to nisu učinili, prenosi Al Jazeera Balkans.

Axios je, također, citirao jednog američkog zvaničnika koji je rekao: “Ne znamo zašto i u kojoj mjeri je napad na Iran bio neizbježan”.

Prema pisanju te web-stranice, Izrael je u ponedjeljak obavijestio američku administraciju da je odlučio da sačeka s udarom na Iran.

Axios, također, citira američkog zvaničnika koji je rekao da bi i mali izraelski napad na unutrašnjost Irana mogao dovesti do iranske reakcije, te da se Bidenova administracija nada da bi odgovor Teherana na očekivani izraelski udar ovaj puta mogao biti manji od njegovog prvog napada, te da bi to rezultiralo prekidom međusobnih napada dvije strane.

Izraelska radiodifuzna uprava saopćila je da će zbog Netanyahuovog oklijevanja očekivani odgovor Izraela Iranu biti manjeg obima od onog odobrenog u ratnom kabinetu.

Američka mreža ABC News saopćila je kako je Izraelska vlada u dva navrata razmatrala da pokrene napade na Iran, ali bez izdavanja naredbe za to. Ali je Netanyahu u srijedu potvrdio da Izrael “zadržava pravo da se zaštiti”, a pred međunarodnim pritiskom na njegovu vladu da izbjegne napad na Iran i rekao da će Tel Aviv jednostrano donijeti odluku o svom odgovoru na iranski napad.

Zauzvrat, u srijedu su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i komandant vojske ponovili da će svaki odgovor Izraela biti dočekan “oštrim i nasilnim” odgovorom.

Teheran je u noći sa subote na nedjelju pokrenuo napad bez presedana na Izrael, tokom kojeg je ispalio više od 300 projektila, uključujući balističke i krstareće rakete i dronove.

Ne propustite