Uvodi se nova velika promjena na Euroviziji

Show
Uvodi se nova velika promjena na Euroviziji

Organizatori Eurovizije otkrili su još jednu promjenu koja će biti uvedena na takmičenju od ove godine, a tiče se redoslijeda nastupa.

Europska radiodifuzna unija (EBU) saopćila je da će finalisti umjesto izvlačenja dvije opcije za poziciju nastupa u finalu, odnosno mogućeg nastupanja u prvoj i drugoj polovini, izvlačiti tri opcije, jer je uvedena nova, a to je odluka producenata.

Iz kugle za žrijeb šest država izvlači papirić za nastup u prvoj polovini finala, od 2 do 13, pošto je domaćin Švedska izvukla 1. poziciju, šest država papirić za nastup u drugoj polovini finala, od 14 od 26, a ostalih 13 država će izvući nastup u bilo kojem dijelu finala, po odluci producenata.

Kao razlog za ovu promjenu na Euroviziji, navedeno je da to daje producentima mogućnost da stvore show u kojem se svaka pjesma ističe, s manje restrikcija.

Također je kao razlog navedena i logistika takmičenja, olakšavanje mijenjanja scenografije, kao i to da su u prošlosti mnoge pjesme istog žanra izvlačene u istoj polovini finala.

Kako su podsjetili iz EBU, zadnja izmjena načina biranja redoslijeda nastupa bila je za takmičenje 2013. godine, kada je uvedeno da države izvlače polovinu takmičarske večeri u kojoj učestvuju; prije toga, od 1956. pa do 2012, svi redoslijedi nastupa bili su žrijebani nasumično.

Christer Bjorkman, producent Eurovizije, izjavio je da je glavni cilj stvaranje najboljeg mogućeg programa i šansi svima za se što bolje pokažu.

"Prethodnih godina, samo izvlačenjem nastupa u prvoj i drugoj polovini, mogli ste da dobijete mnoge balade u istom dijelu takmičenja ili su mnogi favoriti izvučeni da nastupe u istoj polovini. Dodavanje fleksibilnosti izbora producenata daje mogućnost da kreiramo još bolji tok različitih tempa i još uzbudljivije veliko finale", rekao je Bjorkman, navodi se u saopćenju EBU.

Podsjetimo, još jedna ovogodišnja promjena kada su nastupi u pitanju je i ta što će u polufinalima nastupati i predstavnici "velike petorke" (Italija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Španija) koji imaju zagarantovan plasman u finale, a do sada su prije finala puštani samo snimci.

Eurovizija će se održati u Malmou, u Švedskoj, od 7. do 11. maja.

Trenuto najveće šanse za pobjedu ima švicarski predstavnik Nemo. Na drugom mjestu je Hrvat Baby Lasagna, dok je na trećem mjestu italijanska predstavnica Angelina Mango.

Ne propustite