Ako ovu grickalicu pojedete navečer, ujutro ćete lakše obaviti nuždu

Porodica i zdravlje
Ako ovu grickalicu pojedete navečer, ujutro ćete lakše obaviti nuždu

Zatvor je čest problem među odraslima. Razloga je više, ali vodeći uzrok problema s obavljanjem nužde jest nedovoljan unos vlakana, piše Index.hr

Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji se nalaze u biljnoj hrani poput voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Hrana bogata vlaknima pomaže u povećanju mase i vode u stolici, što pomaže da hrana brže prođe kroz probavni sustav.

Uz unos dovoljno vlakana, važno je piti i dovoljno vode te voditi računa o unosu dodanog šećera i natrija. Također, ako se borite sa zatvorom nekoliko tjedana ili dulje, možda biste trebali posjetiti svog liječnika za savjet.

Najbolji kasnonoćni zalogaj koji će pomoći da ujutro lakše obavite nuždu

Noću posežemo za slatkišima ili slanom i hrskavom hranom, no, u prevenciji zatvora, učinkovite su grickalice od slanutka. Porcija od četvrt šalice ima oko pet grama vlakana, posebno topivih.

Osim toga, slanutak je dobar izvor prebiotika koji služe kao gorivo za zdrave bakterije u crijevima. Studije su otkrile da kronični zatvor može biti povezan s nezdravim crijevnim mikrobiomom te da prebiotici mogu pomoći u upravljanju kroničnim zatvorom kod odraslih.

Ne propustite