Radikalne mjere: U ovoj zemlji niko rođen poslije 2009. nikad neće moći kupiti cigarete

Svijet
Radikalne mjere: U ovoj zemlji niko rođen poslije 2009. nikad neće moći kupiti cigarete

Predloženi zakon, nazvan Zakon o duhanu i vapeu, ima za cilj da uvede ono što zvaničnici nazivaju "prvom generacijom bez pušenja"
 
Kao značajan korak ka borbi protiv zdravstvenih problema povezanih s pušenjem, vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala je revolucionarni zakon koji bi spriječio osobe rođene nakon 2009. da ikada legalno kupuju duhanske proizvode. Predloženi zakon, nazvan Zakon o duhanu i vapeu, ima za cilj da uvede ono što zvaničnici nazivaju "prvom generacijom bez pušenja".

EVO PREGLEDA KAKO ĆE NOVA ZABRANA FUNKCIONIRATI I REAKCIJE KOJE JE IZAZVALA.
Zakon predlaže postepeno povećanje zakonske starosne granice za kupovinu duvanskih proizvoda u Velikoj Britaniji. Počevši od sadašnje starosne granice od 18 godina, starosna dob će se povećavati za jednu godinu godišnje. Shodno tome, osobe rođene 2009. godine ili kasnije nikada neće dostići zakonsku dob za kupovinu cigareta.

Naime, oni koji su već iznad starosne granice ostat će nepromijenjeni, a samo pušenje neće biti zabranjeno. Osim toga, zakon nastoji odvratiti mlade ljude od navikavanja vapinga zabranom jednokratnih vape-ova širom Ujedinjenog Kraljevstva, uvođenjem novog poreza i obaveznim modifikacijama kako bi proizvodi za vaping učinili manje privlačnim djeci. Nadalje, nikotinske vrećice, koje su privukle političku pažnju, biće zabranjene za mlade osobe.

 
REAKCIJA NA PREDLOG ZAKONA


Prijedlog zakona o duhanu i vapeu uživa podršku različitih političkih stranaka, o čemu svjedoči njegovo ugodno usvajanje na nedavnom glasanju, sa 383 glasa za i 67 protiv. Sekretarka za zdravstvo i socijalnu zaštitu Victoria Atkins pohvalila je zakon, ističući njegov potencijal da spasi živote i ublaži pritisak na zdravstveni sistem.

Međutim, zakon nije prošao bez kontroverzi. Neki konzervativni zastupnici bili su suzdržani ili su glasali protiv, a bivša premijerka Liz Truss kritizirala je pristalice kao "nakaze za kontrolu dadilja koje mašu prstima". Uprkos protivnim glasovima, zdravstveni stručnjaci naširoko vide nacrt kao pozitivan korak ka poboljšanju javnog zdravlja.

Ne propustite