MUP Srbije negira navode Prištine o zadržavanju autobusa: Vrše se bezbjednosne provjere

Region
MUP Srbije negira navode Prištine o zadržavanju autobusa: Vrše se bezbjednosne provjere

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovali su da građani koji putuju ne prolaze teritorijom Srbije, pošto su od prošle noći na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, pišu kosovski mediji.

Povodom ovih navoda oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ističu da su ti navodi neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti spriječavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Кosova.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“, naveo je MUP.

MIP ističe da je svim građanima sa teritorije Кosovo dozvoljen neometan ulaz i najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posjedovanja dokumenata izdatih od strane privremenih institucija samouprave u Prištini.

“Pozivamo organe PIS u Prištini da ne šire paniku i lažno informišu javnost”, dodaje se u saopštenju.

Ranije su pisali prištinski mediji da “oko 300 putnika sa Kosova od ponoći je na hrvatsko-srpskoj granici, jer autobusima sa kosovskim registarskim oznakama nije dozvoljen ulazak u Srbiju”.

„Od 22.30 zarobljeni smo u neutralnoj zoni. Uzeli su nam lična dokumenta i smestili nas u neutralnu zonu, na prelaz sa Hrvatskom. Nema odgovora zašto, niti bilo kakve primedbe. Osim što nam govore da čekamo. Blokirani su samo građani koji imaju kosovsku ličnu kartu. Policija je ušla u autobus i uzela sve naše lične karte. Srpska policija se nije loše ponašala, ali nam poručuju da sačekamo. Bez naređenja iz Beograda ne možemo da donesemo odluku, rekli su nam”, kazao je jedan od putnika za Kohu, prenosi Kossev.

Fatmir Hadžoli: Od ponoći u blokadi više autobusa
Kako prenosi portal Reporteri.net, od kosovskih putnika koji su zaustavljeni na Batrovcima su oduzeta lična dokumenta. Dodaje se da su putnici koji su dolazili ka Kosovu zaustavljeni i na granici sa Mađarskom.

Prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Hadžoli potvrdio je da je na prelazu Batrovci od ponoći u blokadi više autobusa registarskih oznaka i putnika sa Kosova.

Prema njegovoj ocjeni, radi se „o osveti i apsurdnoj nervozi prema glasanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za članstvo Kosovo u toj organizaciji“.

Ne propustite