Velika racija u Njemačkoj: Uhapšeno 10 osoba zbog sumnjive trgovine boravišnim dozvolama

Svijet
Velika racija u Njemačkoj: Uhapšeno 10 osoba zbog sumnjive trgovine boravišnim dozvolama

Širom Njemačke je danas, 17. aprila u akciji policije uhapšeno deset osoba pod sumnjom da su za velike svote novca bogatim strancima iz Kine i arapskih zemalja pribavljali boravišne dozvole u Njemačkoj.

"Glavni osumnjičenici su dva pravnika iz Koelna, a istraga se vodi protiv 38 mogućih članova krijumčarske bande te protiv 147 ostalih osoba koje su bile uključene u sistemski krijumčarenje ljudi", stoji u priopćenju policijske uprave grada Sankt Augustine, pored Koelna, koja vodi akciju, prenosi Hina.

Osumnjičene se tereti da su za veće svote novca, u iznosu između 30 i 350 hiljada eura (58 i 683 hiljada KM), dovodili strane državljane u Njemačku i pribavljali im potrebne dokumente. Osumnjičeni su osnivali fiktivna preduzeća i lažne adrese koje su služile za prijavu osoba iz inostranstva.

Dnevne novine Bild javljaju kako su među osumnjičenima i zaposlenici nekoliko ureda za strance u regiji Porajnja koji su za novac izdavali boravišne dozvole. Jedan od njih se nalazi među uhapšenima.

Kako je saopćeno, tokom racije je zaplijenjena i veća količina gotovine. Njemačka je protekle godine s 300.000 izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom zabilježila značajan porast ilegalnih ulaska u zemlju.

Ne propustite