Potvrdila Ambasada: Njemačka neće finansirati projekte u RS-u čija vlast zagovara izlazak iz BiH

Bosna i Hercegovina
Potvrdila Ambasada: Njemačka neće finansirati projekte u RS-u čija vlast zagovara izlazak iz BiH

Njemačke finansije neće biti uključene u finansiranje projekata u bosanskohercegovačkom entitetu RS, nakon što uskoro istekne posljednji ugovor, potvrđeno je iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini u srijedu, 17. aprila.

Njemačka vlada je tokom avgusta prošle godine postupno obustavila projekte, navodeći kao razlog "secesionističku politiku" vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta na čijem je čelu predsjednik Milorad Dodik.

Radi se o četiri infrastrukturna projekta, ukupne vrijednosti 105 miliona eura."Iste (secesionističke aktivnosti) nisu povučene, kako je zahtijevala Savezna vlada. Umjesto toga, predsjednik Dodik dodatno je eskalirao političku krizu. Konačni prekid četiri projekta je stoga bio logičan slijed", navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke za Radio Slobodna Evropa.

U Ambasadi nisu željeli da komentarišu dogovor vlada entiteta RS i Mađarske da mađarske kompanije preuzmu finansiranje projekata od kojih je odustala Njemačka. Vlada RS objavila je da Mađarska preuzima finansiranje projekata od kojih je Njemačka odustala u danu kada je u Banjoj Luci boravila delegacija te zemlje, predvođena premijerom Viktorom Orbanom.

Mađarski premijer jedan je od ključnih saveznika proruski orjentisanog predsjednika RS Milorada Dodika, a u Banjoj Luci mu je 5. aprila uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

"Njemačkim poreznim obveznicima teško je objasniti zašto bi Njemačka trebala podržavati značajnom sumom entitet koji, prema izjavama njegovog predsjednika, otvoreno razmišlja o izlasku iz Bosne i Hercegovine", istakli su u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

Istakli su kako Njemačka podržava BiH u njenom približavanju Evropskoj uniji, te da je spremna dodatno intezivirati saradnju sa BiH i entitetima, uz preduslove: "Temeljni zahtjev je očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalne cjelovitosti države Bosne i Hercegovine. Nastavljamo našu saradnju sa civilnim društvom u Republici Srpskoj. Isto vrijedi i za državne i regionalne projekte njemačke razvojne saradnje."

Ne propustite