Česte promjene vremena VEOMA UTIČU NA ZDRAVLJE građana: Ovi pacijenti su najugroženiji

Porodica i zdravlje
Česte promjene vremena VEOMA UTIČU NA ZDRAVLJE građana: Ovi pacijenti su najugroženiji

Tokom ovog proljeća, česte i nagle promjene temperature značajno utiču na zdravlje svih građana, a posebno na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti.

 Zdrave osobe mogu osjećati umor, malaksalost, glavobolju, razdražljivost i nesanicu.

–Posebno ugrožene kategorije jesu bolesnici oboljeli od hroničnih bolesti, a najviše su pogođeni pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i oboljeli od mentalnih oboljenja.

Visoka temperatura, kako su naveli, može izazvati pad krvnog pritiska praćen omaglicama, nesvjesticama, a u težim situacijama i gubitkom svijesti.

– Nagla temperaturna promjena teško podnose i pacijenti oboljeli od hroničnih respiratornih bolesti, kao što su bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća, kod kojih, usljed naglih promjena vremena, može doći do pogoršanja simptoma osnovne bolesti.

Iz ove zdravstvene ustanove navode da pacijenti oboljeli od mentalnih poremećaja osjećaju nagle promjene vremena u smislu povećanja anksioznosti, razdražljivosti, depresivnosti i loše koncentracije, te nesanice.

– Kod pacijenata oboljelih od bolesti muskuloskeletnog sistema učestalije dolazi do pojave ili pogoršanja bolova, dok se pacijenti, oboljeli od hroničnih bolesti, sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti, učestalije javljaju u ambulante porodične medicine zbog tegoba koje imaju – navode u Domu zdravlja Banjaluka.

Kako navode iz ove zdravstvene ustanove, s ciljem prevazilaženja negativnih efekata naglih promjena vremena i velikih temperaturnih oscilacija svim građanima, a posebno pacijentima oboljelim od hroničnih bolesti, preporučuje se da konzumiraju hranu bogatu vitaminima i mineralima, da dovoljno spavaju, da uzimaju dovoljne količine tečnosti – najmanje osam čaša vode dnevno, da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kada je i indeks UV zračenja najveći.

Ne propustite