Rusi raketirali Černihiv, poginulo najmanje 13 ljudi: Zelenski traži dodatnu pomoć

Svijet
Rusi raketirali Černihiv, poginulo najmanje 13 ljudi: Zelenski traži dodatnu pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne partnere na potrebnu odlučnost i potporu nakon što je jutros u ruskom raketnom napadu na sjeverni grad Černihiv poginulo najmanje 13 ljudi. "Do ovoga ne bi došlo da je Ukrajina dobila dovoljno opreme za protuzračnu obranu i da je odlučnost svijeta da se suprotstavi ruskom terorizmu bila dovoljna", objavio je Zelenski na Telegramu.

Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je u izjavi na Telegramu da je u napadu ubijeno najmanje 13 ljudi i ozlijeđeno više od 60 te da traju operacije spašavanja. U napadu su oštećene i četiri višekatnice, bolnica, obrazovna ustanova i deseci osobnih automobila, dodao je.

Rusija je izvela napad s tri krstareće rakete Iskander, navodi se u komentaru regionalnog guvernera Vjačeslava Čausa za ukrajinski javni servis Suspilne. On je rekao da su tri projektila pala u blizini centra grada i da je oštećena civilna infrastruktura.

Lokalno stanovništvo pozvano je da donira krv, rekao je gradonačelnik Oleksandr Lomako. Černihiv se nalazi oko 150 kilometara sjeverno od Kijeva, nedaleko od granice s Rusijom. Kad su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Černihiv je napadnut, ali nije zauzet. U posljednje dvije godine često je bio pod ruskom topničkom vatrom i napadima iz zraka.

Ne propustite