U JUGI SU SVI UZDISALI ZA NJOM, I DANAS U 9. DECENIJI JE PRELIJEPA DAMA: Udala se u 69. godini

Show
U JUGI SU SVI UZDISALI ZA NJOM, I DANAS U 9. DECENIJI JE PRELIJEPA DAMA: Udala se u 69. godini

Ljubavni život Ljubice Jović nerijetko je privlačio više pažnje od njenih maestralnih uloga, posebno je sve iznenadila kada je izgovorila sudbonosa "da" na pragu osme decenije.

Ljubica Jović ili jugoslovenska Marije Šel, kako su je mnogi zvali na početku karijere, već u prvoj glavnoj ulozi na filmskom platnu pokazala je raskošni talenat, a kritičari su joj odmah prognozirali da će biti jedna od najistaknutijih glumica na našim prostorima. I nisu pogriješili. Prirodni šarm i visoka inteligencija su bili njeno nepobjedivo oružje.

- Ja nisam bila od onih devojaka za koje je poziv glumica predmet njihovih snova. Meni se pozorište svidjelo već poslije prvog susreta sa njim. Htjela bih da izgradim spostveni stil i da ne ličnim ni na koga - rekla je Ljubica kada je zakoračila u svijet glume.

Od vodeće uloge u filmu "Pukotnina raja" do danas je izgradila zavidnu karijeru, a vrijedno radi u sada u devetoj deceniji.

Proteklih godina smo je gledali u serijama "Kud puklo da puklo", "Ponos Ratkajevih" i "Najbolje godine", dok je u vrijeme Jugoslavije igrala u "U registraturi", "Fiškalu", "Gorčini u grlu" i mnogim drugim serijama i TV filmovima krajem pedesetih, tokom šezdesetih i sedamdesetih. Na daskama koje život znače postigla je još veći uspjeh, kada bi se god pojavila na sceni, dočekale bi je ovacije.

– Prošla sam sve faze razvoja televizije od samih početaka 1956, kada su sve emisije godinama išle uživo. To je zahtevalo temeljne pripreme i odlično znanje teksta, fiksiranje detalja na kadriranju s tri kamere elektronike. Tada su sve emisije i serije rađene, naravno, u crno-bijeloj tehnici. "U registraturi" bila je prva serija snimana u koloru. Dakle, promene do danas su ogromne. Ali, glumiću dokle god me budu tražili – istakla je.

Rođena je u Banjaluci 20. aprila 1936. godine, a potom je upisala Gimnaziju u Karlovcu. U Omladinskom studiju Karlovačkog kazališta je ostvarila prvu ulogu, kao Majka Til u "Plavoj ptici", a glumu je studirala na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, posle čega je postala članica Zagrebačkog dramskog kazališta.

Zanimljiv ljubavni život

Što se tiče privatnog života, Ljubica se prvi put udala još kao studentkinja, kada je rekla "da" voditelju Saši Zalepuginu, a potom je kratko bila udata za jednog muzičara.

A onda se 2005. godine zaljubla u Fedora Capeka, čovjeka kog je znala još od studentskih dana. Da je bila u pitanju velika ljubav pokazuje činjenica da je odlučila da stane na ludi kamen i to po treći put u 69. godini.

Iako nije imala djece, Fedorovu unuku gleda kao svoju, te uživa u ulozi bake. Danas žive blizu Ciriha.

(Stil)

Ne propustite