Porodica osumnjičenog otežala istragu o ubistvu Danke, otkriveno čime se služe

Region
Porodica osumnjičenog otežala istragu o ubistvu Danke, otkriveno čime se služe

Ubistvo Danke Ilić duboko je potreslo društvo, a ono što produbljuje bol porodice devojčice je šutnja porodice Dragijević gdje se nalazi tijelo dvogodišnje devojčice iz Bora.

Majka Svetlana je odlučila da iskoristi zakonsko pravo i da ne svjedoči, otac Radoslav šuti od privođenja, njihov sin Dalibor je priznao da je bratu Dejanu pomogao da se riješi tijela, ali je samo dan kasnije preminuo u policijskoj stanici. Glavni osumnjičeni Dejan Dragijević za to vrijeme ponavlja da ne zna gdje je tijelo.

Policajci su nekoliko puta odvodili majku osumnjičenog, Svetlanu, iz njene porodične kuće u Zlotu.

Sa njom su obavljani razgovori, međutim, za utorak, 16. aprila, je bilo planirano njeno saslušanje u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde je izjavila da će iskoristiti svoje zakonsko pravo da ne svjedoči. Ona to pravo ima kao najbliži srodnik osumnjičenih.

S druge strane, Radoslav i Dalibor su uhapšeni nakon priznanja Dejana da je djevojčicu udavio i da su mu otac Radoslav i brat Dalibor pomogli da se riješi tijela. U policijskoj stanici Radoslav je iskoristio svoje pravo da šuti.

Isto to je Radoslav uradio i na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Nakon toga mu je određen pritvor.

Dalibor preminuo nakon priznanja
Njegov sin Dalibor je ipak priznao da je pomogao Dejanu da se riješi tijela djevojčice i vodio je policajce na skoro 20 lokacija na kojima policajci ništa nisu pronašli. Dalibor je međutim nekoliko sati pred saslušanje u Tužilaštvu preminuo u policijskoj stanici gdje je bio na zadržavanju 48 sati. Prema prvim informacijama, preminuo je od posljedica infarkta.

Dejana šalju na psihijatrijsko vještačenje
Dejan je u pritvoru koji traje 30 dana od trenutka kada je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gdje je njegovo saslušanje trajalo dva sata tokom kojeg je priznao da je djevojčicu udavio. Janković i Dragijević će tamo otići kada se za to steknu uslovi.

Da li ovo utiče na istragu?
Da li šutnja, odbijanje svjedočenja i slanje na psihijatrijsko vještačenje može da utiče na istragu, objašnjava advokat Radomir Munižaba. Advokat Radomir Munižaba kaže da Zakon o krivičnom postupku propisuje institut privilegovanog svedoka, što u konkretnom slučaju znači da član uže porodice osumnjičenog ima pravo da ne svjedoči u postupku.

"Njemu se ne mogu postavljati pitanja i ne mora ništa da iznosi ukoliko se odluči da ne svjedoči. Njihove odluke bi mogle da otežaju istragu tužilaštva protiv osumnjičenih", kaže advokat Munižaba, javlja Mondo.rs.

Ne propustite