Evo kako su predstavnici iz BiH i ostalih zemalja glasali za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Aktuelno
Evo kako su predstavnici iz BiH i ostalih zemalja glasali za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE), koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Kosova u ovom tijelu, njih osmoro je iz Španije. Predstavnici iz Bosne i Hercegovine glasali su podijeljeno.

Protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope sem poslanika iz Španije, glasala su i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije, prenosi N1.

Protiv je bili i sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. Preostali predstavnici iz BiH, Sabina Ćudić i Saša Magazinović, glasali su za.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Ne propustite