UAE pogodile najjače padavine u posljednjih 75 godina: POGLEDAJTE NEVJEROVATNE PRIZORE

Svijet
UAE pogodile najjače padavine u posljednjih 75 godina: POGLEDAJTE NEVJEROVATNE PRIZORE

Obilne kiše pogodile su Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile glavne autoputeve i ometale letove na međunarodnom aerodromu u Dubaiju – nakon, kako je tamošnja vlada opisala, najveće količine padavina u posljednjih 75 godina.

Kiše su počele u ponedjeljak uveče, a do utorka uveče, više od 142 mm (5,59 inča) natopilo je pustinjski grad Dubai – što je inače prosječna količina koju dobije za godinu i po dana.

U prosjeku godišnje padne 94,7 milimetara – ili 3,73 inča – kiše na međunarodnom aerodromu u Dubaiju, najprometnijem na svijetu za međunarodna putovanja i čvorištu za dugolinijske kompanije Emirates.

Neka područja u unutrašnjosti UAE zabilježila su više od 80 mm (3,2 in) kiše tokom 24 sata do 8 sati ujutro u utorak, približavajući se godišnjem prosjeku od oko 100 mm. Kiša je nesvakidašnja pojava u UAE, na sušnom Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kuće su poplavljene, a vozila napuštena na putevima širom Dubaija jer su vlasti poslale kamione cisterne na ulice da ispumpaju vodu. Mnogi putevi i druga područja nemaju drenažu s obzirom na nedostatak redovnih padavina.

Vodeći trgovački centri Dubai Mall i Mall of the Emirates pretrpjeli su poplavu, s vodom do gležnja u najmanje jednoj stanici metroa Dubaija, prema slikama objavljenim na društvenim mrežama.

Viđene su munje kako sijevaju nebom, povremeno dodirujući vrh Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu.

Škole su zatvorene širom UAE i očekuje se da će ostati zatvorene u srijedu. Vlada Dubaija je također produžila rad na daljinu za svoje zaposlenike u srijedu.

Međunarodni aerodrom u Dubaiju, najprometniji za međunarodna putovanja na svijetu, također je u utorak preusmjerio neke dolazne letove.

Ranije je vremenski sistem izazvao poplave širom Bahreina, a u nedjelju i ponedjeljak je u Omanu poginulo 18 ljudi, navodi agencija Frans pres.

I Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su bili domaćini prošlogodišnjih pregovora UN o klimi Cop28, ranije su upozorili da će globalno zagrijavanje vjerovatno dovesti do još poplava.

(N1)

Ne propustite