Nikada u 112-godišnjoj historiji Titanica nije ovo viđeno: ‘Konačno otkrivena tajna četvrtog lijevka

Zanimljivosti
Nikada u 112-godišnjoj historiji Titanica nije ovo viđeno: ‘Konačno otkrivena tajna četvrtog lijevka

Titanic je najpozantiji brod u historiji koji je potonuo na svom prvom i posljednjem putovanju zbog udarca u santu leda.

Veličini i ljepoti ovog broda možemo se diviti još jednom zbog detaljne 3D rekreacije čitavog broda. Rekreaciju broda je na YouTube postavio američki animator Jared Owen i ta rekreacija prikazuje Titanic iz svakog ugla baš onako kako je izgledao prije nesreće.

Ovaj video bi mogao biti koristan australskom milijarderu Clive Palmeru koji je obećao da će rekreirati ovaj davno potonuli brod. Procjenjuje se da bi ova rekreacija mogla koštati oko 1 milijardu funti (229.2584050 milijardi KM).

Planirani kraj rekreacije takozvanog Titanica II je 2027. godine. Brod će estetikom oponašati brod sa početka 20. stoljeća, ali će koristiti najmodernije navigacijske sisteme.

Video koji je postavio ovaj animator prati detaljna naracija u kojoj se objašnjavaju stvari o ovom brodu za koje sigurno niste znali.

Jedna od zanimljivih činjenica je ta da razlog zašto Titanic nije imao dovoljno čamaca za spašavanje je taj da ne bi kvario pogled na Atlantik putnicima prve klase.

Također u videu je detaljno opisan tok kako je voda ulazila u brod i samim time kako je potonuo. Prema ovim informacijama, kada je brod udario u santu leda, voda je ušla u podpalublje gdje su se nalazili pogonski motori broda koji su prvi stradali.

Ovaj luksuzni brod je imao više paluba koja se koristila od strane raznih klasa putnika, uključujći i prvu klasu koja je imala pristup najluksuznijim dijelovima koje je ovaj brod nudio.

Ova olupina danas leži na dnu atlanskog okeana koja je zanimljiva mnogim istražiteljima i znanstvenicima jer svi smatraju da ta olupina krije mnogo tajni koje samo čekaju da budu otkrivene.

Video možete pogledati ovdje:

Ne propustite