Medicinska sestra otkrila šta se dešava sa tijelom prije smrti: 'Tijelo počne davati ovakve znakove'

Zanimljivosti
Medicinska sestra otkrila šta se dešava sa tijelom prije smrti: 'Tijelo počne davati ovakve znakove'

Julie McFadden, medicinska sestra s dugogodišnjim iskustvom rada u Los Angelesu, dijeli svoja znanja o procesu kraja života na društvenim mrežama kako bi destigmatizirala smrt.

Njeni snimci, poput onog pod nazivom "Zašto se ne treba bojati smrti" na YouTubeu, objašnjavaju kako tijelo prolazi kroz proces umiranja. McFadden ističe da tijelo ima ugrađene mehanizme koji se aktiviraju prije smrti kako bi proces bio miran.

Tijelo počinje blijedjeti i postaje manje gladno i žedno kako se smrt približava, a to je prirodni dio procesa umiranja. Prema McFadden, smrt često nije bolna, a umiruće osobe obično ne pate, iako neke bolesti mogu uzrokovati simptome koji mogu biti teški.

Umiruće tijelo oslobađa endorfine koji umrtvljuju bol i stvaraju osjećaj euforije. McFadden ističe da je razumijevanje bioloških i fizioloških procesa tijela pomoglo u destigmatizaciji smrti i olakšalo njen strah od nje.

Njeno iskustvo pokazuje da se ljudi često boje smrti zbog nedostatka razumijevanja i percepcije, te da je ključno edukovati ljude o procesu umiranja kako bi se smanjio strah i anksioznost oko toga, javlja Klik.

Ne propustite