Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Svijet
Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Australska policija proglasila je napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju vjerski motiviranim "terorističkim činom".

Šesnaestogodišnji dječak uhapšen je nakon što su biskup, svećenik i vjernici napadnuti tokom mise u asirskoj crkvi Krista Dobrog pastira. Najmanje četiri osobe zadobile su povrede koje nisu opasne po život, rekli su iz policije.

Povrijeđen je i napadač, a incident je snimljen u crkvenom prijenosu uživo i brzo je izazvao nelagodu među stanovnicima u predgrađu Wakeley. Australska policija teroristička djela definiše kao ideološki motivisana. Istraga je u toku, ali uvjereni su da se radi o vjerskom ekstremizmu, piše BBC.

Vlasti su odbili otkriti vjeroispovijest napadača.

Uznemirujući videosnimci napada proširili su se društvenim mrežama, a stotine ljudi ubrzo su pohrlile u Asirsku pravoslavnu crkvu, koja se nalazi oko 35 km jugozapadno od središta grada. Tamo su se gomile žestoko sukobile s policijom koja je čuvala crkvu u kojoj je napadaču i povrijeđenima pružena hitna pomoć.

Premijer Anthony Albanese sazvao je hitan sastanak nacionalnih sigurnosnih agencija, nazvavši napad "uznemirujućim".

"Mi smo nacija koja voli mir... Nema mjesta nasilnom ekstremizmu", poručio je te u želji da suzbije daljnje nasilje, pozvao je ljude da "ne uzimaju zakon u svoje ruke".

Obraćajući se medijima ujutro, načelnica policije savezne države Novog Južnog Walesa (NSW) Karen Webb rekla je da su biskup i svećenik podvrgnuti operaciji te da mogu biti "sretni što su živi".

Dva policajca su također povrijeđena, jednom je slomljena vilica nakon što je pogođen ciglom i oplatom ograde, a uništeno je i 10 policijskih automobila. Zbog nasilja koje se dogodilo ljekari koji su pružali pomoć povrijeđenima zadržali su se u crkvi više od tri sata.

Webb je rekla da je tinejdžer navodno uputio komentare biskupu dok je prilazio, a koji su bili religijski motivirani. Policija vjeruje da je cilj napada bio zastrašiti vjernike u crkvi i one koji su gledali prijenos mise. Napadač je djelovao sam i iako je "poznat policiji", nije bio ni na kakvoj listi za praćenje terorizma. Navodni počinitelj podvrgnut je operaciji nakon što je zadobio povrede na rukama, a zasad nije jasno da li se sam povrijedio ili u sukobu s vjernicima.

Lokalni mediji svećenika su imenovali kao oca Isaaca Royela, a biskupa kao Mar Mari Emmanuela. Biskup Emmanuel smatra se popularnom i kontroverznom osobom, a njegove su propovijedi imale milione pregleda na društvenim mrežama.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je javnost u toj zemlji bila šokirana odvojenim i nepovezanim napadom nožem u popularnom tržnom centru u Sydneyu, u kojem je ubijeno sedam osoba.

Ne propustite