Otkriveno ko je danas kupio 33 posto dionica u vogošćanskom Pretisu

Bosna i Hercegovina
Otkriveno ko je danas kupio 33 posto dionica u vogošćanskom Pretisu

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojanskog Binasa.
Prema informacijama portala Istraga.ba, ova američka kompanija stoji iza transakcije obavljene u ponedjeljak na Sarajevskoj berzi.

"Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 14.314.078,20 KM dionicama emitenta PRETIS DD VOGOŠĆA (simbol UNPRRK1 ); u sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 10,20 KM", objavljeno je u ponedjeljak u službenom izvještaju Sarajevske beze.

Formalni vlasnici dionica do sada su bili fonbdovi iza kojih stoji biznismen Mujo Selimović, navodi Istraga. Osim udjela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje dionice u Binasu iz Bugojna.

"Na Slobodnom tržištu – ST3 ostvaren je promet od 531.511,50 KM dionicama emitenta BINAS DD BUGOJNO (simbol UBNSRK2 ); u sklopu 9 transakcija prometovano je 81.771 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 6,50 KM", objavila je u ponedjeljak Sarajevska berza.

Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virginia

"Bavimo se svime, od obavještajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizirani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD-a s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za provedbu i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja diljem svijeta", navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

I nakon ovog preuzimanja dionica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa. Prema zvaničnim podacima dostupnim na Sarajevskoj berzi, Federacija je vlasnik 51 posto dionica Pretisa.

Ne propustite