Izrael u jednoj noći potrošio 1,5 milijardi dolara da odbije iranski napad

Svijet
Izrael u jednoj noći potrošio 1,5 milijardi dolara da odbije iranski napad

List Yedioth Ahronoth citirao je bivšeg vojnog komandanta koji je rekao da je Izrael potrošio do pet milijardi šekela (oko 1,35 milijardi dolara) tokom jedne noći kako bi se suprotstavio napadu koji je pokrenuo Iran koristeći stotine dronova i projektila.

Ram Aminach, bivši ekonomski savjetnik šefa izraelskog generalštaba, rekao je da je iranski napad Izrael koštao između četiri i pet milijardi šekela (između 1,08 i 1,35 milijardi dolara), te objasnio da trošak uključuje samo obaranje dronova i projektila, a ne i gubitke na terenu, za koje je vojska ranije kazala da su neznatni.

Aminach je objasnio da svaki projektil iz sistema Strijela, koji gađa balističke rakete, košta oko 3,5 miliona dolara, dok Izrael plaća oko milion dolara za svaku raketu u sistemu Davidova praćka za presretanje krstarećih projektila, pored troškova podizanja aviona koji su imali zadatak da obaraju dronove.

S druge strane, Aminach smatra da je Iran imao samo oko deset posto izraelskih troškova.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari otkrio je da je oko 350 projektila i dronova lansirano iz Irana na Izrael i potvrdio da je 99 posto njih presretnuto, prenosi Al Jazzera.

Hagari je spomenuo pričinjenu manju štetu na zračnoj bazi Nevatim u Beershebi, na jugu Izraela, te dodao da je presretnuto 25 od 30 krstarećih projektila, a od više od 120 balističkih projektila, samo manji broj njih je ušao u teritoriju Izraela.

Ne propustite