MIT ILI ISTINA: Može li rakija biti lijek, šta kažu farmaceuti?

Porodica i zdravlje
MIT ILI ISTINA: Može li rakija biti lijek, šta kažu farmaceuti?

Rakija se koristi kod zubobolje, za masažu kada imamo povišenu temperaturu, za dezinfekciju rana, za obloge...
 
Rakija se na Balkanu ne koristi samo kao žestoko piće, već je i dio tradicionalne medicine, sredstvo kojem su nam bake spuštale temperaturu ili dezinfikovale rane. Koliko je korištenje rakije u ovu svrhu efikasno i gdje su granice?

Rakija je tradicionalno piće naroda na Balkanu, prije svega Južnih Slovena: Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Pravi se od različitih vrsta voća – najčeše od šljive i sadrži oko 40 posto alkohola, ali domaća rakija može biti i dosta jača i da sadrži između 50, 60 posto alkohola.

Da je ovo piće posebno, pokazuje i podatak Ministarstva kulture Srbije da je rakija šljivovica upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije. Jedan od razloga za uključivanje ovog žestokog pića na listu UNESCO-a jeste i to što je rakija, među koje spada i šljivovica, dio tradicionalne medicine, s dodanim ljekovitim biljem ili voćem za dobijanje lijekova protiv prehlade i bolova.

 
DOK SE PIJE MJERENO...


Sigurno se većini desilo da im bake koriste rakiju za podizanje imunološkog sistema – za skidanje temperature, dezinfekciju rana, zubobolju i sl. Ovakve metode tradicionalne medicine prenose se s koljena na koljeno i toliko su dugo dio naše tradicije, da se i ne sjećamo kako je sve počelo. Zašto se rakija koristi kao zamjena za lijek i u kojim slučajevima je dozvoljeno koristiti je?

Osnovni razlog ljekovitog dejstva rakije dolazi od kiseline koja se nalazi u voću od kojeg se rakija pravi, a to je polifenol. Značaj polifenola je u tome što imaju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti.

- Iako se ne zna precizno koja je količina polifenola u rakiji, jer to zavisi od količine i vrste voća koje se koristi za proizvodnju rakije i procesa fermentacije, neke od rakija (šljivovica, malina, lozovača) mogu da imaju antioksidativni efekat, pa bi u preventivne svrhe smanjivale rizik od moždanog i srčanog udara i nakupljanja “masnih” naslaga u krvnim sudovima koji vremenom dovedu ili do začepljenja, ili ako se odvoje – do tromba, kaže farmaceutkinja Anđela Šaponjić.

 
Ovo bi, kako sagovornica kaže za N1, štitilo organizam od „potencijalnih“ infekcija. Farmaceutkinja kaže da rakija ima analgetski efekat tj. zbunjuje naš nervni sistem sistem tako da ne osjećamo bol.

- Korištenje rakije na ovakav način može biti od pomoći ukoliko je u pitanju akutni bol npr. zubobolja gdje ne postoji hronična (zlo)upotreba alkohola. Kod hronične upotrebe alkohola tj. hroničnog bola rakija može samo da pogorša stvari, između ostalog jer se tijelo navikava na taj efekat etanola, pa moraju sve veće količine da se uzimaju kako bi se uklanjanje bola postiglo, kaže farmaceutkinja.

Dodaje još da se kod zubobolje rakija ne pije, već se gutljaj rakije drži na mjestu gdje je bol prisutan. Upozorava da se liječenje kratkotrajnog bola liječi većom količinom rakije nego što se preporučuje, što često dovodi do „navikavanja“ organizma na ovakvu vrstu liječenja.

 
Kada govorimo o temperaturi, Šaponjić kaže da bilo koja rakija može da se koristi u vidu obloga za obaranje temperature, ali da se najviše koristi komovica. Farmaceutkinja objašnjava da alkohol širi krvne sudove i na taj način naše tijelo lakše oslobađa višak toplote.

Farmaceut Nikola Bošković kaže da narod najviše koristi rakiju za skidanje temperature, ali da to može biti kontraproduktivno.

- Ljudski organizam po prirodi održava konstantnu tjelesnu temperaturu. Ako imamo malo povišenu temperaturu od 38 stepeni pa naviše, naš organizam će opet pokušati da tu temperaturu drži. Ukoliko mi alkoholnim oblogama tj. rakijom naglo spustimo tjelesnu temperaturu na 36 stepeni organizam će opet pokušati da vrati na onu koja je bila prije nanošenja obloga, što znači da će se temperatura jako brzo vratiti i mi nemamo neki veliki efekat time, objašnjava on.

 
Posebno naglašava da ovu taktiku ne treba koristiti kod male djece, a prije svega djece do godinu dana života, jer još uvijek nemaju dovoljno razvijeni imunološki sistem.

- Ovo može biti opasno zato što alokohol prodire kroz kožu u naš krvotok i kod male djece može doći do trovanja alkoholom, pogotovo kod one koje nemaju dovoljno razvijenu jetru, kaže Bošković.

RAKIJA ZA OBLOGE
Šaponjić kaže da ljudi u praksi često koriste komovicu u kombinaciji sa klekom, ruzmarinom, mentolom kod osjećaja težine u nogama, ali ta olakšanja ne dolaze od same rakije, nego zbog drugih sastojaka koji se koriste za obloge. Također, komovica u kombinaciji sa peršunom koristi se kod infekcija urinarnog sistema, ali i u ovom slučaju je za to “kriv” peršun, a ne sama rakija.

- Rakija (etanol) iz biljaka izvlači one supstance koje imaju pozitivan efekat na organizam, pa se one nalaze u većoj koncentraciji nego kada bi se pio čaj od istih tih biljaka, objašnjava farmaceutkinja.

Bošković kaže da iako je tačno da određeni biljni ekstrati koji se dodaju rakiji mogu povećati djelotvornost, problem kod takvih preparata jeste što se često prave kod kuće pa ne možemo biti sigurni koliko je nečega i koji će biti krajnji rezultat.

Iako se u narodu rakija često koristi za dezinfekciju rana, Bošković kaže da to može imati samo kontraproduktivna dejstva.

- Kada alkohol nanesemo na ranu, ona peče. U narodu se često misli da ako osjećaj bola postoji, da je to alkohol koji djeluje, ali to zapravo nije tačno. Kod čišćenja rana postoje bolje alternative koje ne peku i koje imaju veću efikasnost, objašnjava on za N1.

Na kraju dodaje da ukoliko želimo da rakija ima ljekovita dejstva u određenim situacijama, najbolje je da bude čista i da u pitanju bude sedamdeset-procentni alkohol, jer tada ima najveću efikasnost.

 

Ne propustite