Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Aktuelno
Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Vladajuća većina u Opštini Srebrenica je danas, 15. aprila, donijela sramotnu odluku da se mijenjaju imena ulica u ovom gradu, gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima 1995. godine. 

"Svi naši odbornici, osim Salke Tursunovića i Dželaludine Nukić, napustili su sjednicu nakon što je odbijen ovaj prijedlog. Ne želimo da dajemo legitimitet fašističkim odlukama jednonacionalne većine", rekao je Tabaković za naš portal.

Među promjenama koje je donijela vladajuća većina, koju predvodi SNSD zajedno s načelnikom Mladenom Grujičićem, ističe se ulica Reufa Selmanagića Crnog, za koju je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naredio skidanje table po ulasku u Srebrenicu, a prije izvršavanja genocida zbog kojeg je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, koja bi trebala promijeniti ime u Dubrovačka ulica.

"Nažalost, da bi javnost bila upućenija, mi još od 2016. godine, dolaskom Mladena Grujičića na čelo općine Srebrenica trpimo jednu stalnu političku represiju koja ima za cilj da Bošnjake na neki načini prisili da život u Srebrenici osjete kao nemoguć.

 

To je niz odluka koje su uslijedile njegovim dolaskom, a sada je kulminiralo posljednjom fazom, gdje se na jedan sulud politički način želi doslovce poručiti Bošnjacima: 'Ovdje vlada srpska većina, ovo je srpski grad, bit će onako kako ta većina želi'.

To se pokazalo smjenom mene s mjesta predsjednika skupštine 2020. godine i izbacivanjem Bošnjaka, odbornika, iz vladajuće koalicije lokalne vlasti.

Nažalost, naš Salko Tursunović je podlegao tom pritisku i politici nakon što su ga Srbi predložili na tu poziciju i Srbi izglasali. Tu su skupštinu dobili da bude nekako legitimna, a onda je uslijedio niz nekih odluka, poput smjene Hamdije Fejzića s mjesta zamjenika načelnika Općine Srebrenica. Ova sumanuta politika ima cilj ne samo da uvrijedi Bošnjake, nego da promijeni historijski kurs. U mjestu genocida jednu od promjena koju ćemo pretrpiti, zbog brutalne i ultranacionalističke politike koju Grujučić provodi uz podršku lokalnog SDS-a, jeste da će ulica Reufa Selmanagića Crnog, poznata u svijetu po tome da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naredio njeno skidanje po ulasku u Srebrenicu, dobiti novo ime.

Ne propustite