Putin je izdao naređenje: Grad mora pasti do 9. maja

Svijet
Putin je izdao naređenje: Grad mora pasti do 9. maja

Rusko vojno vodstvo postavilo si je za cilj da mora osvojiti grad Časiv Jar do 9. maja, izjavio je u nedjelju, 14. aprila, ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski.

Naime, 9. maja Rusija slavi Dan pobjede, kojim se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prilika je to ruskom čelniku Vladimiru Putinu da na vojnoj paradi pokaže najnovije oružje.

Prije toga Sirski je upozorio da se situacija na istočnoj fronti Ukrajine ‘značajno pogoršala posljednjih dana‘ jer je Rusija intenzivirala ofenzivne akcije na istoku od prošlomjesečnih predsjedničkih izbora.

Ruske trupe fokusiraju svoje napore na proboj zapadno od okupiranog Bahmuta, rekao je Sirski. Objasnio je da pokušavaju doći do kanala Siverski Donec, umjetnog plovnog puta južno od rijeke po kojoj je dobio ime, i zauzeti Časiv Jar - kako bi napredovali dalje prema aglomeraciji Kramatorsk.

"Neprijateljske planove ometa herojska obrana naših brigada, koje su se doslovno ukopale u zemlju, i zadržavaju svakodnevne napade neprijatelja", rekao je Sirsk. 

"Ruske trupe su iskoristile brojčanu nadmoć i druge motivacijske metode, uključujući pogubljenja, i odvojene skupine pješaštva, da napreduju do predgrađa Časiv Jara, ali smo ih uništili uz pomoć kamikaza dronova i topničke vatre", rekao je Sirski.

Časiv Jar je uglavnom prazan grad, pretrpio je teška razaranja i nalazi se 10 kilometara zapadno od Bahmuta. Rusija je pojačala ofenzivu prema Časiv Jaru nakon što je zauzela Avdiivku. Lokalne vlasti tvrde da je u Časiv Jaru ostalo 800 stanovnika.

Za Rusiju bi zauzimanje Časiv Jara bila ključna prekretnica za daljnje napredovanje prema Konstantinovki, Kramatorsku i Slavjansku, poručuje ukrajinska vojska.

"Kako bismo mogli odlučno odgovoriti na njihove akcije i ojačati obranu, poduzeli smo mjere za jačanje brigada streljivom, bespilotnim letjelicama i elektroničkim ratovanje", dodao je general.

Prema riječima generala Sirskog, glavni zaključak nakon njegova dvodnevnog boravka na ratištu je potreba poboljšanja kvalitete obuke, uključujući moralnu i psihološku komponentu, te povećanje broja modernih bespilotnih sistema za razne namjene.

Ne propustite