Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja: Ko je bio Reuf Selmanagić Crni

Bosna i Hercegovina
Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja: Ko je bio Reuf Selmanagić Crni

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, sazvao je tematsku sjednicu Skupštine opštine za ponedjeljak, 15. april, kada će na dnevnom redu biti odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Dodikov SNSD namjerava ukloniti ulicu Maršala Tita koja bi trebala nositi naziv ulica “Republike Srpske”.

Ovaj potez naišao je na brojne osude jer je u julu 1995. godine nakon što je tzv. Vojska RS ušla u Srebrenicu, uklanjanje naziva ove ulice naredio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

“Skini ovu tablu, ulica Selmanagić Reuf- Crni. Skinite to, 'ajde. Penji se bre, čoveče, nemoj da ti govorim deset puta i ponesi to”, kazao je ratni zločinac Mladić.

Promjena naziva ulica u Srebrenici tema je koja otvara brojna pitanja, produbljuje postojeće tenzije i donosi dodatni nesklad kada je riječ o suživotu na ovom području.

Tako barem tvrde Bošnjaci, koji su svoje negodovanje izrazili i ostavkama svojih članova koji su bili imenovani u komisiji za prijedloge naziva ulica. No, bojkot nije urodio plodom.

Ime Reufa Selmanagića bilo je relativno nepoznato široj javnost do prije nekoliko godina, kada se saznalo da je riječ o partizanskom obavještajcu, koji je zajedno sa Vladimirom Perićem Valterom, djelovao u okupiranom Sarajevu.

U knjizi “Sarajevo u revoluciji (4 dio)” pronađen je podatak da je Reuf Selmanagić Crni bio obavještajac Visočko-fojničkog partizanskog odreda, odnosno, obavještajac sa terena Visokog.

U knjizi se navodi da je Reuf Selmanagić Crni bio član partijske organizacije Komunističke partije Jugoslavije u garnizonu Rajlovac kojom je rukovodio Mustafa Saračević.

Zadatak jedinice bio je da organizuje ilegalni partijski rad i prebacuje dobrovoljce iz grada u partizanske odrede.

U knjizi se navodi da je uz njegovu i pomoć drugih ilegalaca preko Centra i drugih veza, u NOB stupilo preko 2.000 ljudi iz Sarajeva i okoline.

S dopisom i uz jače osiguranje, preko sela Dvor uputio sam ih u štab X divizije 5. korpusa NOVJ. U ovoj akciji su iz Centra učestvovali Kočo Nikolajević i ja, a iz vojnog garnizona Rajlovac, Mustafa Saračević i Reuf Selmanagić Crni, koji su tada i stupili u NOVJ", navodi se u knjizi.

Porodica Selmanagić, čuvena porodica iz Srebrenice, ostavila je duboke tragove u historiji grada kao i vrijedne doprinose u svijetu nauke.

Pored Reufa Selmanagića Crnog puno poznatiji član ove porodice bio je Selman Selmagić, čuveni arhitekta iz Srebrenice koji je nakon rata živio u Njemačkoj.

Ne propustite