Kako iranski napad na Izrael utiče na finansijska tržišta: 'Cijene nafte dostigle najviši nivo...'

Svijet
Kako iranski napad na Izrael utiče na finansijska tržišta: 'Cijene nafte dostigle najviši nivo...'

Cijene zlata su porasle, dok su azijske dionice uglavnom pale u ponedjeljak, 15. aprila, jer su rastuće geopolitičke tenzije na Bliskom istoku podstakle potražnju za ulaganjima u sigurno utočište nakon što je Iran pokrenuo napad na Izrael.

Japanski Nikkei 225 i južnokorejski Kospi pali su za više od 1 posto u jutarnjoj trgovini. Hongkonški Hang Seng indeks pao je za 0,8 posto. Ali kineski Shanghai Composite Index je porastao za 1,2 posto.

Prometno zlato je u ponedjeljak poraslo za 0,6 posto na 2,358 dolara po unci. U petak, 12. aprila, je dostigao najviši nivo od 2.431 dolara po unci zbog straha od potencijalnog napada Irana na Izrael. Do sada ove godine, poluge su porasle za 18 posto.

Fjučersi američkog zlata također su u ponedjeljak porasli za 0,1 posto. Ove godine su porasli za 15 posto.

Cijene nafte su u petak porasle u iščekivanju osvetničke akcije Irana, dostižući najviši nivo od oktobra.

Oni su se neznatno povukli tokom azijskih trgovačkih sati u ponedjeljak, jer su trgovci smanjili premiju geopolitičkog rizika nakon što je napad nanio samo manju štetu, prema izraelskim vojnim zvaničnicima.

Ipak, fjučersi američke sirove nafte su ove godine porasli za 6,7 posto. Nafta Brent, globalna naftna referentna vrijednost, porasla je za više od 10 posto.

"Pojačane tenzije na Bliskom istoku usljed pogoršanja geopolitičke pozadine držale su tržišta roba na ivici", rekli su analitičari ANZ-a u izvještaju o istraživanju u ponedjeljak.

Iranski napad će vjerovatno izazvati zabrinutost zbog mogućeg prekida u opskrbi naftom, rekli su.

"Obim tog rizika će vjerovatno biti određen reakcijom izraelske vlade", dodali su analitičari.

Bliski istok je zaronjen u nepoznate vode nakon što je Iran u subotu navečer lansirao niz projektila prema Izraelu. Izraelska vojska je saopštila da je "99 posto" od više od 300 projektila presrelo  Izrael i njegovi partneri.

Prije napada Irana, američke dionice su u petak završile naglo padom , jer je Wall Street zabrinut zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku, piše CNN.

Budućnost SAD je oprezno veća nakon što su američki predsjednik Joe Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost, koji su pokušavali obuzdati rizik od šireg regionalnog rata, rekli svojim kolegama da SAD neće učestvovati ni u kakvom kontraudaru protiv Irana.

Ne propustite