Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Svijet
Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Na press konferenciji nakon sastanka, medijima se obratio glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari koji je pohvalio odgovor "regionalnog saveza"
 
Izrael će odgovoriti na iranski napad, ali još nisu donesene konačne odluke o veličini ili vremenu kada će doći odgovora, rekao je izraelski zvaničnik za NBC News.

Zvaničnik je to kazao nakon što je izraelski ratni kabinet zaključio sastanak koji je trajao nekoliko sati.

- Jasno je da će Izrael odgovoriti, pitanje je kada i u kom obimu, naveo je on.

 
Od IDF-a je zatraženo da donosiocima odluka predstavi dodatne opcije. Među razmatranjima bilo je i to da li Izrael treba odmah da uzvrati ili može priuštiti čekanje, te kakav bi uticaj bilo kakva eskalacija protiv Irana imala na izraelske operacije u Gazi.

Na press konferenciji nakon sastanka, medijima se obratio glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari koji je pohvalio odgovor "regionalnog saveza" koji je pomogao da se sruši 99 posto municije koju je Iran ispalio na Izrael.

Naveo je kako je tek nekoliko projektila uspjelo ući u izraelski zračni prostor i nanijelo "vrlo malu štetu infrastrukturi baze ratne avijacije.

 
Otkrio je i to da su planovi za ofanzivnu i odbrambenu akciju odobreni nakon sinoćnjeg napada Irana. Dodao je da je IDF i dalje u stanju pripravnosti i da "procjenjuje situaciju".

- Nastavit ćemo štititi državu Izrael i zajedno sa našim partnerima nastavit ćemo da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za čitav Bliski istok, poručio je.

Hagari nije dao više detalja o tome koji su planovi odobreni.

Ne propustite