"TIHI UBICA": Ukoliko imate visok pritisak ove namirnice trebate izbjegavati

Porodica i zdravlje
"TIHI UBICA": Ukoliko imate visok pritisak ove namirnice trebate izbjegavati

Hipertenzija, ili kako je popularno zovu „tihi ubica“ je ozbiljno stanje koje povećava rizik od srčanog, moždanog udara i drugih teških bolesti.

Zbog toga što nema posebno izražene simptome, visok pritisak vrlo često prolazi nezapaženo, osim ako ga na mjerite redovno. Ipak, kod nekih ljudi se javljaju znakovi kao što su glavobolja, krvarenje iz nosa ili otežano disanje.

Da biste smanjili pritisak, dovoljno je da napravite male promjene u uobičajenom načinu života. To uključuje uravnoteženu ishranu, vježbanje, smanjenje alkohola i prestanak pušenja. I postoji jedna namirnica koju definitivno treba isključiti ako imate problema sa hipertenzijom, a to je so.

Prekomjerni unos soli može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, a takođe može da izazove i zadržavanje tečnosti. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije ne preporučuje više od 6 grama soli dnevno, što je otprilike jedna kašičica, piše Glas Srpske.

Stručnjaci su naveli i koje namirnice je poželjno izbjegavati, jer sadrže dosta soli i njihovom redovnom konzumacijom (a posebno ako ih jedete istovremeno) možete da premašite preporučenu dnevnu dozu, prenosi Krstarica.

Lista hrane koja podiže pritisak:

– inćuni;

– slanina;

– sir;

– šunka;

– masline;

– kiseli krastavci;

– škampi;

– salama;

slani i pečeni kikiriki;

– usoljena riba;

– dimljeno meso i riba;

– sojin sos;

– kocke bujona.

Ne propustite