Izrael objavio detalje: "Evo koju će cijenu Iran morati da plati za napad"

Svijet
Izrael objavio detalje: "Evo koju će cijenu Iran morati da plati za napad"

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela saopštilo je danas, 14. aprila, da Iran "mora da plati cijenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mjere Izraela bit će proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, javlja Times of Israel.

"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran stoji iza terorističkih napada u regionu i također je najveća prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom poretku", navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani".

"Izrael se uspješno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti", saopćili su.

Iran je tokom noći, s 13. na 14. april, s više stotina letjelica izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad

Ne propustite