BBC: Iran je koristio taktiku koja je viđena u Ukrajini

Svijet
BBC: Iran je koristio taktiku koja je viđena u Ukrajini

Iranski napad na Izrael, u kojem je koristio 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila, završen je bez većih posljedica.

Veliki broj dronova i projektila je presretnuto i oboreno. Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sistemom protivvazdušne odbrane i "u saradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Prepisana taktika
Govoreći o napadu Irana na Izrael, BBC je objavio kako su se u Teheranu poslužili taktikom koja je već viđena u Ukrajini.

BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protivvazdušnu odbranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. 

To je taktika koja je već viđena u Ukrajini.

- Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izraelske zračne snage su vrlo sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sisteme koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i britanski avioni - objavio je BBC.

Pogođena vojna baza
Podsjetimo, manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Inače, Iran je lansirao veliki broj dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u historiji.

Ne propustite