Ovo su smrtonosni dronovi kamikaze koje je Iran lansirao na Izrael: Domet im od čak 2.500 km

Svijet
Ovo su smrtonosni dronovi kamikaze koje je Iran lansirao na Izrael: Domet im od čak 2.500 km

Iran je počeo napad na Izrael kada je lansirao desetine dronova kamikaza. U pitanju su dronovi "Shahed-136"

Iranska lutajuća municija - dron sa potiskivačima dizajnirala je i proizvela HESA u saradnji sa Iranskom vazduhoplovnom kompanijom koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane i logistike oružanih snaga Irana.

U pitanju je samoubilačka bespilotna letjelica koja je u upotrebi u iranskoj vojsci od 2021. godine.

Dizajn Shahed-136
Bespilotna letelica Shahed-136 je dugačka 3,5 metara, široka 2,5 metara i teži 200 kilograma. Dizajnirana je u obliku delta-krila, sa stabilizatorskim kormilima na krajevima. Trup letelice je centralizovan i spojen sa krilima.

Ova prenosiva napadna bespilotna letjelica može nositi do 40 kilograma bojevih glava u prednjem dijelu nosa i može se montirati i lansirati sa vojnih ili komercijalnih kamiona.

Bespilotna letjelica Shahed-136 Kamikaze lansira se pomoću rakete smeštene ispod trupa letjelice, koja se odvaja pomoću sistema za izbacivanje poda odmah nakon lansiranja.

Dalje, konvencionalni dvotaktni četvorocilindrični motor Mado MD550 smješten na zadnjem dijelu trupa pokreće dvobradi potisni propelera kako bi pomjerio letjelicu napred.

Letjelica može postići maksimalnu brzinu od 185km/h i navodno ima domet od 2.500 kilometara.

Iran je lansiranjem desetina dronova pokrenuo napad na Izrael, a procjenjuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta.

Već nekoliko dana se iščekuje napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji.

Izraelske vlasti su poručile ranije kako su spremni za odbranu i da očekuju iranski napad. S tim u vezi su zabranili okupljanja širom zemlje.

(Telegraf.rs)

Ne propustite