Rusmir Isak tvrdi: Nisam unaprijedio sina Redže Kahrića, montiraju istrage protiv mene i porodice

Aktuelno
Rusmir Isak tvrdi: Nisam unaprijedio sina Redže Kahrića, montiraju istrage protiv mene i porodice

Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) zatvorenog tipa u Zenica, uputio je otvoreno pismo ministru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Emiru Vrači, policijskom komesaru Admiru Gaziću i bivšem direktoru KPZ Zenica Redži Kahriću, o čijem je radu iznio ozbiljne optužbe.

Na početku pisama kaže da “iako je utisak cjelokupne javnosti bio kako je Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica doživio procvat za vrijeme mandata Redže Kahrića, nažalost, odmah nakon što je imenovan za direktora Zavoda uočio je brojne nepravilnosti”.

Međutim, ističe u pismu, odlučio se uhvatiti u koštac sa brojnim problemima i ispraviti greške svog prethodnika. Posebno haotično, navodi, bilo je u organizacionom dijelu gdje su sinovi u njegovom mandatu napredovali.

“Ne treba ovom prilikom izostaviti kazati kako jedino što je moj prethodnik uradio i obnovio za vrijeme mandata je kupovina novog kotla za pečenje rakije u zatvoru. Da nešto ne štima u “pravnoj državi” Bosni i Hercegovini shvatio sam kada je ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo odlučio da počinitelja svih naprijed navedenih nepravilnosti, odnosno bivšeg direktora Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica penzionera Redžu Kahrića, imenuje za svog savjetnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. To je nonsens kakav se, ustvari, i može samo dogoditi u BiH dok su evidencije Biroa za zapošljavanje pune mladih i perspektivnih kadrova koji su zbog ovakvog maćehinskog odnosa pojedinaca prinuđeni pakovati kofere i bježati iz rodne zemlje. Oni ne mogu, a Kahrić za to vrijeme prima i plaću i penziju”, rekao je Isak, te dalje nastavio:

“Moja borba sa korumpiranim sigurnosnim sistemom kojeg vode ministar MUP-a ZDK Emir Vračo, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić i savjetnik ministra MUP-a ZDK Redžo Kahrić posebno je došla do izražaja nakon što nisam podlegao pritisku da unaprijedim sina Redže Kahrića, a koji je za vrijeme njegovog direktorskog mandata dva puta napredovao u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica. Trpio sam neviđene pritiske Redže Kahrića koji je pravio razne spletke, ali njima nisam i neću podleći nego ću nastaviti raditi u skladu sa zakonom i u najboljem interesu Zavoda. Na čast MUP-a ZDK treba biti što je ova važna uprava policije postala sredstvo kojim će se prijetiti montiranjem istraga mojoj porodici i meni, a sve to samo zbog toga što ne želim da sinu savjetnika ministra MUP-a ZDK, inače penzioneru, omogućim nezasluženi napredak u karijeri. Takva politika napredovanja – u kojoj su uzlaznom putanjom išli nezasluženi pojedinci s političkom pozadinom – danom mog imenovanja je završena. Nikada neću biti jedan od onih koji će zbog činjenice da je neko sin savjetnika ministra MUP-a ZDK podleći pritisku i oštetiti bilo kojeg pojedinca a koji više zaslužuje napredak u karijeri”.

Naveo je i da “osoba koja je omogućila da policijski organ koristi u svrhu političkih obračuna i pokušaja montiranja ima ime i prezime koje treba jasno i glasno reći – ta osoba zove se Admir Gazić”.

“Njegova obaveza kao policijskog komesara Uprave policije MUP-a ZDK je da osigura depolitiziranu policiju koja će raditi na osnovu činjenica i dokaza, a ne instrukcija politički imenovanih savjetnika. Modus operandi ove grupe ljudi je isti. U medijima stvoriti sliku o pojedincima da su kriminalci ili nasilne osobe, formirati predmet preko podobnih službenika, naći upravu policije pod njihovom kontrolom koja će sprovoditi određene radnje i na kraju sve to pustite u medije s ciljem diskreditacije i osuđivanja prije bilo kakve odluke ili presude. Takva podmetanja na svojoj koži možda su najbolje osjetili Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Aljoša Čampara i drugi pojedinci koji su pokazali otpor korumpiranom sistemu pa je valjda sada došao red i na nas“, naveo je Isak.

Na njihovu žalost, dodaje, nastavit će se boriti protiv sistema koji su uspostavili i koji godinama unazad grade.

“Na kraju ovog otvorenog pisma, pozivam sve naprijed navedene da se podhitno uozbilje te svoj posao rade u skladu sa zakonom, dokazima, činjenicama i u interesu pravde i istine”, zaključio je u pismu.

Podsjetimo, nakon što je u medijima objavljena informacija MUP-a ZDK da su njegova braća Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi te jednom mladiću nanijeli teške tjelesne povrede, uslijedila je ova rekacija.

Arnel Isak je ove navode jučer demantovao, a njegov otac Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, najavio je da će podnijeti prijave protiv onih koji u javnost iznose netačne informacije, kojima se diskredituje porodica Isak.

(N1)

Ne propustite