Ubistvo izraelskog doseljenika potaknulo val nasilja prema Palestincima na Zapadnoj obali

Aktuelno
Ubistvo izraelskog doseljenika potaknulo val nasilja prema Palestincima na Zapadnoj obali

Nestanak 14-godišnjeg Izraelca Binyamina Achimaira izazvao je veliki napad izraelskih doseljenika na palestinska sela u petak i subotu, prenosi AP.

Ubistvo tinejdžera i divljanje doseljenika označilo je posljednju eskalaciju nasilja na toj teritoriji, u vrijeme kada Izrael vodi rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

“Snage sigurnosti nastavljaju potjeru za onima za koje se sumnja da su izvršili napad”, saopćila je vojska u subotu, prenosi Reuters.

Izraelski opozicioni lider Yair Lapid kritikovao je “nasilne nerede” doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i poziva rukovodstvo zemlje da interveniše kako bi se izbjeglo još ubistava.

“Nasilni protesti doseljenika predstavljaju opasno kršenje zakona i ometaju snage sigurnosti koje djeluju na tom području”, rekao je Lapid na X.

Premijer Benjamin Netanyahu i ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir “trebaju zaustaviti bezakonje na terenu prije nego što se prolije još krvi”, rekao je Lapid.

Tenzije na palestinskoj teritoriji su eskalirale nakon nestanka, a potom i prijavljenog ubistva, izraelskog tinejdžera. Izraelski doseljenici proširili su svoje prisustvo i napade na kuće u vlasništvu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Al Jazeera javlja da se napadi dešavaju u selima al-Mughayyira, istočno od Ramallaha, kao I u selima blizu Nablusa, sjeverno od Zapadne obale, u Beit Furik i Qusra.

Razgovarali su s tamošnjim mještanima koji kažu da su izraelski doseljenici spalili najmanje tri kuće.

Novinari Al Jazeere navode da u tim selima vidie kako izraelski doseljenici napadaju Palestince, te kako izraelska vojska, umjesto da puca prema doseljenicima, često pucaju na Palestince.

Palestinci koji su pričali sa novinarima Al Jazeere kažu da je prisustvo izraelske vojske ono što izraelskim doseljenicima daje smjelosti da nastave svoje napade jer osjećaju da su osnaženi i podržani prisustvom izraelskih snaga.

(N1)

Ne propustite