Sve više tužbi protiv Francuske i Njemačke zbog prodaje oružja Izraelu

Svijet
Sve više tužbi protiv Francuske i Njemačke zbog prodaje oružja Izraelu

Francuska i njemačka prodaja oružja Izraelu pogođena je velikim vrojem sudskih procesa ove sedmice, navodi politički magazin Politico.

U Parizu je 11 nevladinih organizacija, uključujući Amnesty International France i Attac, pokrenulo sudske postupke kako bi natjerali Francusku da zaustavi isporuke oružja Izraelu, navodi istraživačka kuća Disclose, prenosi Politio.

U Njemačkoj su advokati za ljudska prava zatražili od berlinskog administrativnog suda da suspenduje odluku vlade da pošalje 3.000 protutenkovskih oružja u Izrael, navodi Reuters.

Magazin ističe kako su kršenja ljudskih prava i napadi na civile u Gazi razlog su za oba slučaja.

Prošlog mjeseca, Disclose i Marsactu su izvijestili da je Pariz u oktobru prodao Izraelu rezervne dijelove za mitraljeze koji bi se mogli koristiti u Gazi. Francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu odgovorio je novinarima da se radi o “dozvola samo za re-izvoz” trećim kupcima.

Tokom protekle sedmice, nevladine organizacije su podnijele tri različita predmeta upravnom sudu u Parizu.

Magazin napominje da sudski slučajevi dolaze u trenutku kada su zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, pod sve većim pritiskom da prestanu prodavati oružje izraelskoj vladi, dok ona vodi smrtonosni višemjesečni napad na pojas Gaze. Kanada, Španija i Belgija objavile su da više neće slati oružje u Izrael, dok je holandski sud zabranio isporuku dijelova borbenih aviona F-35.

U tekstu se dalje ističe kako u SAD-u, demokrate počinju zahtijevati garancije prije nego što odobre prodaju ratnih aviona.

Vojna pomoć Washingtona Izraelu iznosila je najmanje 3,3 milijarde dolara za 2023., a Njemačka je navodno odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 326,5 miliona eura. Poređenja radi, Pariz je izvezao vojnu opremu u vrijednosti od 208 miliona eura izraelskoj vladi tokom proteklih 10 godina.

Ne propustite