Iran optužen za otimanje broda povezanim sa Izraelom u Hormuškom tjesnacu

Svijet
Iran optužen za otimanje broda povezanim sa Izraelom u Hormuškom tjesnacu

Pomorska trgovinska operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) je ranije tokom dana saopćila da su neimenovani komandosi preoteli brod u blizini Hormuškog tjesnaca, na način da su helikopterom došli do broda i ukrcali se, prenosi brisanski Guardian, te dodaje kako neimenovani zvaničnik sa Bliskog istoka optužuje Iran za napad.

Britanski list navodi kako je agencija AP u posjedu snimka na kojem je prikazan napad.

U ranijem saopćenju UKMTO-a davedeno je da “su regionalne vlasti zaplijenile brod”.

Iran nije odmah priznao da zapljenu, niti su državni mediji prenijeli bilo kakav izveštaj o incidentu.

Zvaničnik za odbranu, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao sa agencijom AP kako bi razgovarao o obavještajnim pitanjima, podijelio je video s novinskom agencijom. U njemu se kaže da su se komandosi spustili na kontejnere koji su stajali na palubi broda.

AP navodi da se moglo čuti kako član posade na brodu govori: “Ne izlazite”. Zatim kaže svojim kolegama da odu do brodskog mosta dok se više komandosa spušta na palubu. Dodaje se da se jedan komandos može vidjeti kako kleči iznad ostalih kako bi im pružio potencijalnu zaštitu od vatre.

Iako AP nije mogao odmah provjeriti video, rekli su da odgovara poznatim detaljima ukrcavanja, a čini se da je upleteni helikopter koristila iranska paravojna Revolucionarna garda, koja je u prošlosti vršila druge napade na brodove. AP izvještava da je vjerovatno u pitanju brod MSC Aries pod portugalskom zastavom, koji je povezan sa londonskom kompanijom Zodiac Maritime. Zodiac Maritime je dio Zodiac grupe izraelskog milijardera Eyala Ofera, dodaje se.

Ni MSC ni Zodiac nisu odmah odgovorili na zahtjev AP-a za komentar. Prema novinskoj agenciji, MSC Aries je posljednji put lociran kod Dubaija koji je krenuo prema Hormuškom tjesnacu u petak te je brod isključio podatke o praćenju, što je uobičajeno za brodove povezane s Izraelom koji se kreću kroz regiju.

Ne propustite