Dodik ponovo prijeti: Ako se pitanje Schmidta ne riješi, ulazimo u period eskalacije

Bosna i Hercegovina
Dodik ponovo prijeti: Ako se pitanje Schmidta ne riješi, ulazimo u period eskalacije

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS skrenuo je pažnju Angelini Eichhorst, direktorici za zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, da američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, kako navodi, upravlja bošnjačkom političkom strukturom.

- Murphy je običan špekulant i licemjer. Uskoro odlazi iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj ko dođe neće biti sličan Murphyju - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je obavijestio i Eichhorsta da je zbog postupanja Christiana Schmidta ugrožen status pregovarača BiH.

- Ako se to pitanje ne riješi, ulazimo u period eskalacije. Rezolucija o Srebrenici, koja je u New York otišla bez saglasnosti Predsjedništva BiH, dodatno komplikuje stvar. Žele da Srebrenicu pretvore u mit. U približno jednakom broju žrtava samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u Grčkoj okupio veliki broj ljudi, predsjednika država i premijera.

- Sinoć sam prisustvovao i panelu čija je tema bila perspektive Balkana u odnosu na evropske integracije - dodao je Dodik, koji učestvuje na devetom Delphi ekonomski forum u Grčkoj.

Ne propustite