Konaković nakon susreta Bošnjaka u Sarajevu: Dogovor je postignut

Vijesti
Konaković nakon susreta Bošnjaka u Sarajevu: Dogovor je postignut

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je nakon današnjeg sastanka lidera Bošnjaka iz regiona da je sastanak bio odlična i vrlo korisna razmjena informacija.

Kako je kazao, predstavnici Bošnjaka su jedni od drugih čuli kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavnika u vlastima, a odziv lidera iz regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom.

“U toku su interesantni procesi, dvije izborne kampanje u Sjevernoj Makedojiji i Hrvatskoj, ali isto tako je važno da smo najavili kontinuitet okupljanja, razgovora i razmjene informacija. Proces evropskih integracija je veoma važan za nas, jer Bošnjaci su autohtoni evropski narod. Na nama je odgovornost da odgovorimo na neke zahtjeve Bošnjaka iz zamalja regije i da koristimo prilike koje se regionu pružaju u vidu evropskih integracija”, kazao je Konaković.

Napominje da je postignut dogovor da se ovakvi sastanci održe barem dvaput godišnje, te izražava nadu da će se i drugi lideri priključiti ovoj priči i pokrenuti nove incijative i procese.

Odbacio je teze da je ovo okupljanje odgovor na bilo kakva druga okupljanja.

“Činjenica je da ljudi koji žive van granica BiH nisu najsretniji našim dosadašnjim odnosom prema njima. Iz regionalnih centara je stigla inicijativa a mi smo je rado prihvatili za ovakvu saradnju. Bošnjačka vijeća prilično dobro koordiniraju svoje aktivnosti i imaju svoje planove o kojima će se razgovarati na ekspertskom nivou, kao i o pitanjima jezika, historije, kulture, tradicije i drugih pitanja na kojima možemo sarađivati”, objasnio je.

Dodao je da su se za organizaciju narednog sastanka ponudili Novi Pazar, Skoplje, ali i stranka SDA, na šta je dodao da bi se svim tim pozivima rado odazvao.

“Potpuno okupljanje sa svim strankama bi upotpunilo ovu ideju”, zaključio je Konaković.

Ne propustite