Intelektualci u zemlji i regionu pozivaju na usvajanje Rezolucije UN-a o Srebrenici

Vijesti
Intelektualci u zemlji i regionu pozivaju na usvajanje Rezolucije UN-a o Srebrenici

U regionu raste broj reakcija na sadržaj nacrta Rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, jedne od najznačajnijih organizacija za dokumentovanje činjenica o ratnim zločinima u regionu, upozorila je juče na važnost usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN.

“Nije prihvatljivo – civilizacijski, odbaciti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1995. – upravo zato što neke nove generacije neće oprostiti današnjoj Srbiji, koja nema snage da se distancira od prošlosti u kojoj nema svojih dobrih djela”, rekla je Kandić.

Veton Suroi, novinar i pisac, jedan od pregovarača za mir i nezavisnost Kosova i osnivač poznate medijske grupe KOHA, upozorava da je usvajanje Rezolucije ključni test za Srbiju.

“Članstvo Kosova u Vijeću Evrope i rezolucija UN-a o Srebrenici proljetni su testovi za stabilnost evroatlantske zajednice Srbije. Osporavanje ovih pitanja dodatno udaljava Srbiju od normalizacije”, upozorava Suroi.

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je od preko 200 intelektualaca i zvaničnika u zemlji, regionu i svijetu da se izjasne i podstaknu usvajanje Rezolucije. S tim u vezi, institucija je na Twitteru (X) podijelila prijevod teksta Rezolucije na bosanski jezik.

“Rezolucijom će se osigurati da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine koji će se obilježavati svake godine. Ona bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici. Podstiče države članice da štite činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, za sprječavanje revizionizma i ponavljanja genocida u budućnosti, također bezrezervno osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. navodi se u nacrtu Rezolucije.

Memorijalni centar je dočekao i zahvalio predsjedniku Ruande Paulu Kagameu i predsjedniku Njemačke Frank-Walter Steinmeieru.

„Pored Ruande i Njemačke kao predlagača, za sada su zvanični supredlagači Rezolucije Čile, Novi Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Slovenija, Albanija, Francuska, Bosna i Hercegovina, Italija, Irska, Lihtenštajn, Holandija i Finska”, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Ne propustite