Kim Jong-un: Vrijeme je da budemo spremni za rat

Svijet
Kim Jong-un: Vrijeme je da budemo spremni za rat

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un kazao je tijekom boravka na vojnom sveučilištu nazvanom po njegovom ocu, da je zbog nestabilne geopolitičke situacije koja okružuje zemlju došlo vrijeme da ona bude spremna za rat više nego ikada prije, izvijestila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna je Koreja u posljednjih nekoliko godina pod Kim Jong-unom podigla razinu naoružanja te uspostavila bliske vojne i političke veze s Rusijom. Najvećoj zemlji svijeta navodno pomaže u ratu protiv Ukrajine dok zauzvrat dobiva pomoć Rusije u strateškim vojnim projektima.

“Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob sa Sjevernom Korejom, ona će mu bez oklijevanja zadati smrtni udarac svim sredstvima”, citirala je KCNA Kim Jong-una u razgovoru sa studentima i profesorima na vojnom sveučilištu “Kim Jong-il”.

“Naglašavajući složenu međunarodnu situaciju, odnosno neizvjesnu i nestabilnu vojnu i političku situaciju u okruženju Sjeverne Koreje, Kim Jong-un je poručio da je sada vrijeme da zemlja bude potpuno spremna za rat, više nego ikada prije”, prenosi državna agencija.

Ranije ovog mjeseca, sjevernokorejski je vođa nadgledao probno lansiranje nove hipersonične balističke rakete srednjeg dometa koja koristi kruto gorivo.

Susjednu Južnu Koreju, kao i Sjedinjene Američke Države, Sjeverna je Koreja optužila za provociranje i podizanje vojnih tenzija, s obzirom da su dvije zemlje posljednjih mjeseci izvele nekoliko zajedničkih vojnih vježbi većeg intenziteta.

Ne propustite